Belgische zuivelbedrijven spelen in op de wereldwijde markt: 6.000 ton meer mozzarella geproduceerd in 2022

Belgische zuivelbedrijven produceerden in 2022 zo’n 9% of 6.000 ton meer mozzarella dan in 2021. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Mozzarella neemt ruimte in van de klassieke Gouda, waarvan 17% of ongeveer 2.000 ton minder werd geproduceerd. In de totale Belgische zuivelproductie blijven consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten de belangrijkste categorie in productievolumes.
Ook tegenover 2021 heeft de productie van geitenkaas zich hersteld met een stijging van 33%, en valt de ingedikte melk en wei terug met 26%. Vergeleken met de afgelopen vijf jaar (2017-2021) is er een stijging voor magere melkpoeder (24%), melkerijboter (15%) en verse zuivelproducten (7%) en een daling voor consumptiemelk (-4%).
Totale kaasproductie stagneert
In 2022 is zo’n 109.500 ton kaas geproduceerd in België, waarvan 96.500 ton natuurkaas. Gedurende het afgelopen jaar blijft de totale productie aan kaas op niveau, nochtans is er een duidelijke wijziging in de geproduceerde kaassoorten merkbaar. Bij de productie van Gouda is een daling merkbaar van 7%. Die wordt gecompenseerd door een sterke toename aan de productie van mozzarella met 9%. Hiermee speelt de zuivelsector in op de vraag van de wereldmarkt. De productie van verse kaas en geitenkaas neemt verder toe met respectievelijk 45% en 9% tegenover laatste 5 jaar. Het productieaandeel van geitenkaas blijft eerder beperkt. Voor de productie van 9.800 ton geitenkaas is 75 miljoen liter geitenmelk ingezameld in binnen en buitenland. Het aandeel van de eigen Belgische geitenmelk hierin is beperkt tot 46%.
in ton | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Verschil 2022/2021 | Verschil 2022/5 jaarsgemiddelde |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kaas | 110.334 | 106.716 | 104.837 | 103.435 | 109.002 | 109.486 | +0,4% | +2,5% |
Verse | 9.589 | 7.843 | 7.300 | 7.491 | 12.364 | 12.981 | +5,0% | +45,6% |
Gouda | 8.399 | 9.279 | 8.415 | 10.078 | 10.470 | 8.679 | -17,1% | -7,0% |
Mozzarella | 66.342 | 63.259 | 61.055 | 60.672 | 62.571 | 68.571 | +9,6% | +9,2% |
Andere natuurkaas | 26.004 | 26.335 | 28.067 | 25.193 | 23.597 | 19.255 | -18,4% | -25,5% |
Geitenkaas | 7.951 | 9.560 | 9.843 | 10.078 | 7.368 | 9.782 | +32,8% | +9,2% |
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium |
Consumptiemelk blijft de belangrijkste productiecategorie
Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten zijn de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking uitgedrukt in volume eindproduct. In 2022 bedraagt de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 818 miljoen liter.
Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al daalt in vergelijking met de afgelopen 5 jaar de productie met 9%. Het is vooral de stijging van karnemelk met 16% die opvalt. Bij de melkdranken kent de productie van chocolademelk een stijging met 10% en is er 50% minder melk met vitamines geproduceerd.
in 1000 liter | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Verschil 2022/2021 | Verschil 2022/5 jaarsgemiddelde |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Consumptiemelk | 843.282 | 848.550 | 857.913 | 892.986 | 830.886 | 817.845 | -1,6% | -4,3% |
volle melk | 198.902 | 211.863 | 228.184 | 237.808 | 223.720 | 225.595 | +0,8% | +2,5% |
halfvolle melk | 416.570 | 392.999 | 383.515 | 407.862 | 364.213 | 358.869 | -1,5% | -8,7% |
magere melk | 42.018 | 47.728 | 44.145 | 49.892 | 40.889 | 38.791 | -5,1% | -13,7% |
karnemelk | 20.233 | 18.320 | 17.850 | 21.153 | 20.553 | 22.793 | +10,9% | +16,2% |
melkdranken | ||||||||
chocolademelk | 120.042 | 132.158 | 141.177 | 146.382 | 159.359 | 153.251 | -3,8% | +9,6% |
melk met vitamines | 45.517 | 45.483 | 43.043 | 29.890 | 22.152 | 18.546 | -16,3% | -50,2% |
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium |
Productie van desserten stijgt opmerkelijk
Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 683 miljoen liter. Ook hier kent men een aanhoudende groei met 7% ten opzichte van voorgaande 5 jaar.
Opvallende stijgingen zijn merkbaar bij de productie van desserten, yoghurt en room met resp. 15, 8 en 8%. De productiestijging bij de gefermenteerde melk blijft beperkt tot 3%.
in 1000 liter | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Verschil 2022/2021 | Verschil 2022/5 jaarsgemiddelde |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Verse zuivelproducten | 582.203 | 641.609 | 649.432 | 632.620 | 683.092 | 682.545 | -0,1% | +7,0% |
yoghurt | 52.700 | 47.074 | 46.986 | 49.699 | 51.754 | 53.736 | +3,8% | +8,2% |
gefermenteerde melk | 206.024 | 251.281 | 248.188 | 262.038 | 273.177 | 255.094 | -6,6% | +2,8% |
consumptieroom | 227.828 | 239.751 | 247.180 | 227.309 | 251.146 | 256.931 | +2,3% | +7,7% |
desserten | 95.650 | 103.503 | 107.079 | 93.575 | 107.015 | 116.783 | +9,1% | +15,2% |
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium |
Productie van melkerijboter neemt verder toe
In 2022 bedraagt de productie aan melkerijboter 71 500 ton. Dit is een algemene stijging met 15%, tegenover de voorgaande 5 jaar.
in ton | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Verschil 2022/2021 | Verschil 2022/5 jaarsgemiddelde |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Melkerijboter | 55.377 | 60.547 | 64.494 | 63.124 | 67.445 | 71.534 | +6,1% | +15,0% |
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium |
Meer ingedikte melk en melkpoeder, minder ijs
In de resterende categorieën tekent zich een daling af van de productie van consumptie-ijs. Waar in 2017 nog 71.000 liter ijs werd geproduceerd, gaat het in 2022 om 63.000 liter, een daling van 6% over de gemiddelde producties van de periode 2017-2021.
In de melkpoederproductie is een stijging merkbaar met 4% die vooral te wijten is aan de hogere productie van de magere melkpoeders met 27% in 2022, de niet-magere melkpoeders kenden een terugval met 33% in 2022. De andere melkpoeders kennen een stijging met 4% in 2022, deze omvatten onder andere hoogwaardige grondstoffen voor de levensmiddelenindustrie zoals baby- en sportvoeding.
Bij ingedikte melk en wei ten slotte is er een gemiddelde stijging met 17%, dit ondanks de opvallende daling voor 2022 met maar liefst 26%.
in 1000 liter of ton | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | Verschil 2022/2021 | Verschil 2022/5 jaarsgemiddelde |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Consumptieijs | 70.688 | 71.392 | 66.389 | 63.629 | 63.843 | 63.314 | -0,8% | -5,8% |
Melkpoeder | 229.634 | 252.881 | 246.095 | 252.604 | 219.832 | 249.540 | +13,5% | +3,9% |
niet-magere | 56.609 | 56.503 | 54.831 | 70.395 | 40.408 | 26.979 | -33,2% | -51,6% |
magere | 154.651 | 171.101 | 163.644 | 156.342 | 156.000 | 198.190 | +27,0% | +23,6% |
andere | 18.374 | 25.277 | 27.620 | 25.867 | 23.425 | 24.370 | +4,0% | +1,1% |
Ingedikte melk en wei | 29.961 | 26.595 | 47.467 | 65.570 | 77.660 | 57.641 | -25,8% | +16,6% |
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium |
Attentiepunt: door de hervorming van de zuivelstatistiek in 2013 zijn de cijfers met de voorgaande jaren niet vergelijkbaar.
Doel en korte beschrijving
De zuivelstatistiek geeft de hoeveelheid aan ontvangen melk en room bij de zuivelbedrijven en de eruit vervaardigde producten.(koemelk op maandbasis, andere dan koemelk op jaarbasis).
Populatie
Alle zuivelverwerkende bedrijven in België
Frequentie
Jaarlijks ; Maandelijks.
Timing publicatie
Resultaten beschikbaar 6 maanden na de referentieperiode
Definities
Ontvangst van melk en room: Hoeveelheid : Hoeveelheid melk en room ontvangen in liter
Ontvangst van melk en room: Vet : Vetgehalte in kg van de ontvangen melk en room
Productie: Hoeveelheid : Hoeveelheid vervaardigd zuivelproduct in liter of kg
Productie: Voorraden einde van het jaar : Hoeveelheid zuivelproduct in voorraad op het einde van het jaar in liter of kg