Hoge mate van tevredenheid bij 23% van de bevolking
In de driemaandelijkse enquête over persoonlijk welbevinden en levensomstandigheden bevraagt Statbel zo’n 5000 inwoners van België tussen 16 en 74 jaar. In het tweede trimester van 2024:
- voelde 64,2% zich altijd of meestal gelukkig,
- voelde 9,1% zich altijd of meestal eenzaam,
- kon 37,1% zeer moeilijk, moeilijk of eerder moeilijk rondkomen,
- voelde 54,9% een hoge mate van algemene levenstevredenheid,
- voelde 67,3% een hoge mate van tevredenheid met persoonlijke relaties,
- voelde 36,2% een hoge mate van tevredenheid met financiële situatie,
- gaf 21,6 % aan dat hun huishoudinkomen hoger lag in vergelijking met vorig jaar, en gaf 68,6% aan dat dit min of meer gelijk was in vergelijking met vorig jaar.
Belgen zijn meest tevreden met hun persoonlijke relaties
Aan de respondenten van de enquête werd gevraagd om een score op tien te geven aan hun financiële situatie, hun persoonlijke relaties en hun algemene levenstevredenheid. In het tweede kwartaal van 2024 scoren persoonlijke relaties gemiddeld het hoogst, met 7,8/10. Daarna volgt de algemene levenstevredenheid met 7,4/10 en de financiële situatie met 6,8/10. Deze waarnemingen zijn sinds het begin van de enquête in 2021 vrij stabiel gebleven.
Hoge mate van tevredenheid
Wie 8/10 of meer gaf aan algemene levenstevredenheid, financiële situatie én persoonlijke relaties behoort tot de meest tevreden groep. Net geen kwart van de Belgen (23%) bevindt zich in het tweede kwartaal van 2024 in die situatie. De indicator toont duidelijke verschillen tussen maatschappelijke groepen. De grootste algemene tevredenheid zien we bij de hoogste inkomens (33,7%) en de hoogopgeleiden (29,9%). De laagste algemene tevredenheid is er bij werklozen (1,5%) en langdurig zieken (4,7%).
Doel en korte beschrijving
IALC (Infra Annual Living Conditions) is een driemaandelijkse bevraging naar persoonlijk welbevinden en levensomstandigheden. Het is ontstaan in het kader van de opvolging van het maatschappelijk herstel in tijden van de covid-19-pandemie.
Populatie
Leden van private huishoudens in België van 16 t.e.m. 74 jaar
Basis van de steekproef
Demografische gegevens van het rijksregister
Dataverzamelingsmethode en eventuele steekproefomvang
De bevraging voor IALC werd gekoppeld aan de Enquête naar arbeidskrachten (EAK). Er wordt een beperkte module met vragen gesteld aan het einde van de vragenlijst aan respondenten van de vierde wave in de EAK-bevraging (in de CAWI/CATI-vragenlijst). Deze bevraging startte in het derde kwartaal van 2021 en is voorzien t.e.m. het vierde kwartaal van 2024.
Definities
Laaggeschoolden zijn die personen die maximaal een diploma hebben van het lager secundair onderwijs. Middengeschoolden zijn personen die een diploma behaald hebben van het hoger secundair onderwijs, maar geen diploma van het hoger onderwijs. Hooggeschoolden hebben een diploma van het hoger onderwijs.
Vragenlijst
Respons
Statbel bevraagt zo’n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar.
Frequentie
Driemaandelijks