Wat is de statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade

Wat is de Europese Statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade De Europese Statistiekolympiade is een initiatief van Eurostat, het Europese statistiekbureau. De Statistiekolympiade wordt in schooljaar 2024-2025 georganiseerd in 21 EU-landen. Ook België doet opnieuw mee. Statistiek Vlaanderen, IWEPS en Statbel (het Belgische statistiekbureau) bundelen hun krachten en organiseren samen de Olympiade.

De volledige wedstrijd verloopt online en bestaat uit twee rondes. Een nationale ronde en een Europese ronde. De Belgische ronde bestaat uit twee proeven. Eerst schotelen we de leerlingen een kennis- en analysetest voor, waarvoor ze meerdere weken de tijd krijgen. Wie slaagt, kan dan zijn creatieve en communicatieve vaardigheden aanscherpen in de videoronde. De winnende teams dingen met hun video mee in de Europese ronde. Een meer gedetailleerde timing en verloop wordt beschreven in de rubriek: wat mag je als team verwachten.

Wie kan deelnemen?

De Europese Statistiekolympiade is er voor alle leerlingen in derde graad secundair onderwijs.

Leerlingen nemen deel in teams van 1 tot 3 leerlingen, met begeleiding van een leerkracht. Het maakt niet uit in welk vak je deelneemt aan de Olympiade: of dat nu wiskunde, aardrijkskunde, of economie is, of een veel breder vak, het kan allemaal. De begeleidende leerkracht zorgt voor de inschrijving en later de opvolging van alle opdrachten.

We geven alle opdrachten in het Nederlands, Frans of Duits maar voor bepaalde opdrachten is ook kennis van het Engels belangrijk.

Waarom een Statistiekolympiade?

De gecijferdheid van jongeren en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Eurostat wil daar als Europees statistiekbureau aan bijdragen. Daarom lanceerde Eurostat een aantal jaar geleden de eerste ‘European Statistics Competition’ of Europese Statistiekolympiade.

De Europese Statistiekolympiade 2024-2025 is een samenwerking tussen Statbel, IWEPS, Statistiek Vlaanderen, INE Spanje en Eurostat en wordt ondersteund door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Departement Onderwijs van de Vlaamse, het departement onderwijs van de Federatie Wallonië-Brussel, de Vlaamse Vereniging voor WiskundeLeraars en de Koninklijke Belgische Vereniging voor Statistiek.

Partners