Wat is de statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade

Ben je leerkracht in de tweede of derde graad secundair onderwijs in België? Schrijf je leerlingen in voor de Europese Statistiekolympiade!

Wat is de Europese Statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade is een initiatief van Eurostat, het Europese statistiekbureau. De Statistiekolympiade wordt in schooljaar 2020-2021 georganiseerd in meer dan 15 EU-landen. Ook België doet opnieuw mee. Statistiek Vlaanderen, Iweps (Wallonië) en Statbel (het Belgische statistiekbureau) bundelen hun krachten en organiseren samen de Olympiade in België.

Wie kan deelnemen?

De Europese Statistiekolympiade is er voor alle leerlingen in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Je neemt deel in teams van 1 tot 3 leerlingen, met begeleiding van een leerkracht. Je neemt deel in de taal van de regio waar je school ligt. Scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen bij hun inschrijving kiezen of ze deelnemen in het Frans of Nederlands. Het maakt niet uit in welk vak je deelneemt aan de Olympiade: of dat nu wiskunde, aardrijkskunde, of economie is, of een veel breder vak, het kan allemaal.

Waarom een Olympiade?

De gecijferdheid van jongeren en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Eurostat wil daar als Europees statistiekbureau aan bijdragen. Daarom lanceerde Eurostat in 2017-2018 de eerste ‘European Statistics Competition’ of Europese Statistiekolympiade.

In schooljaar 2019-2020 namen meer dan 17.500 studenten uit 17 Europese landen deel.

De Europese Statistiekolympiade in België is een samenwerking tussen Statbel, Statistiek Vlaanderen, IWEPS, INE Spanje en Eurostat en wordt ondersteund door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en het departement pedagogie van het ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.