Wat is de statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade

Ben je leerkracht in de tweede of derde graad secundair onderwijs in België? Schrijf je leerlingen in voor de Europese Statistiekolympiade!

Wat is de Europese Statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade is een initiatief van Eurostat, het Europese statistiekbureau. De Statistiekolympiade wordt in schooljaar 2021-2022 georganiseerd in meer dan 16 EU-landen. Ook België doet opnieuw mee. Statistiek Vlaanderen, Iweps (Wallonië) en Statbel (het Belgische statistiekbureau) bundelen hun krachten en organiseren samen de Olympiade in België.

De volledige wedstrijd verloopt online en bestaat uit twee rondes. Een nationale ronde en een Europese ronde. De Belgische ronde bestaat uit twee proeven. Eerst schotelen we de leerlingen een kennis- en analysetest voor, waarvoor ze meerdere weken de tijd krijgen. Wie slaagt, kan dan zijn creatieve en communicatieve vaardigheden aanscherpen in de videoronde. De winnende teams dingen met hun video mee in de Europese ronde. Een meer gedetailleerde timing en verloop wordt beschreven in de rubriek: wat mag je als team verwachten.

Wie kan deelnemen?

De Europese Statistiekolympiade is er voor alle leerlingen in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Je neemt deel in teams van 1 tot 3 leerlingen, met begeleiding van een leerkracht. Je neemt deel in de taal van de regio waar je school ligt. Scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen bij hun inschrijving kiezen of ze deelnemen in het Frans of Nederlands. Het maakt niet uit in welk vak je deelneemt aan de Olympiade: of dat nu wiskunde, aardrijkskunde, of economie is, of een veel breder vak, het kan allemaal.

Waarom een Statistiekolympiade?

De gecijferdheid van jongeren en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Eurostat wil daar als Europees statistiekbureau aan bijdragen. Daarom lanceerde Eurostat in 2017-2018 de eerste ‘European Statistics Competition’ of Europese Statistiekolympiade.

In schooljaar 2020-2021 namen meer dan 11.500 studenten uit 16 Europese landen deel.

De Europese Statistiekolympiade in België is een samenwerking tussen Statbel, Statistiek Vlaanderen, IWEPS, INE Spanje en Eurostat en wordt ondersteund door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, het ministerie van de Duitstalige Gemeenschap, het departement onderwijs van de Federatie Wallonië-Brussel, de Vlaamse Vereniging voor WiskundeLeraars en de Koninklijke Belgische Vereniging voor Statistiek.

Partners

Partners van de statistiekolympiade