Wat is de statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade

Ben je leerkracht in de tweede of derde graad secundair onderwijs in België? Schrijf je leerlingen in voor de Europese Statistiekolympiade!

Wat is de Europese Statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade is een initiatief van Eurostat, het Europese statistiekbureau. De Statistiekolympiade wordt in schooljaar 2019-2020 georganiseerd in meer dan 15 EU-landen. Ook België doet opnieuw mee. Statistiek Vlaanderen, Iweps (Wallonië) en Statbel (het Belgische statistiekbureau) bundelen hun krachten en organiseren samen de Olympiade in België.

Wie kan deelnemen?

De Europese Statistiekolympiade is er voor alle leerlingen in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Je neemt deel in teams van 1 tot 3 leerlingen, met begeleiding van een leerkracht. Je neemt deel in de taal van de regio waar je school ligt. Scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen bij hun inschrijving kiezen of ze deelnemen in het Frans of Nederlands. Deze keuze blijft dezelfde voor het hele verloop van de competitie. Het maakt niet uit in welk vak je deelneemt aan de Olympiade: of dat nu wiskunde, aardrijkskunde, of economie is, of een veel breder vak, het kan allemaal.

Waarom een Olympiade?

De gecijferdheid van jongeren en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Eurostat wil daar als Europees statistiekbureau aan bijdragen. Daarom lanceerde Eurostat vorig jaar voor het eerste de ‘European Statistics Competition’ of Europese Statistiekolympiade.

In schooljaar 2018-2019 namen meer dan 12.000 studenten uit 14 Europese landen deel.

In België wordt de Europese Statistiekolympiade georganiseerd door Statistiek Vlaanderen, Iweps en Statbel, in samenwerking met Eurostat, INE Spanje, Departement Onderwijs Vlaanderen en Departement Economie, Wetenschap & Innovatie Vlaanderen.