Statistiekolympiade 2019-2020

Ook in 2019-2020 komt er een Statistiekolympiade in België. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en lees er hier alles over.

Belgisch team wint Europese Statistiekolympiade

Over Statbel
Belgisch team wint Europese Statistiekolympiade

Het team ‘Ansofi’ van de secundaire school Emmaüs Aalter wint de eerste plaats in de Europese Statistiekolympiade, in de categorie 14- tot 16-jarigen. Dat kondigt Eurostat, het Europese statistiekbureau, vandaag aan. In de categorie 16- tot 18-jarigen wint team ‘Radiaator’ uit Estland. In totaal namen 12.000 studenten uit 14 Europese landen deel aan de Statistiekolympiade. Een Europese jury koos de twee winnaars uit meer dan 50 deelnemende teams.

Bekijk hier het winnende filmpje van ‘Ansofi’.

De Europese Statistiekolympiade werd dit schooljaar voor het eerst georganiseerd in België. De organisatie was in handen van Statbel, het Belgische statistiekbureau, in samenwerking met Statistiek Vlaanderen en Iweps (Wallonië). In schooljaar 2019-2020 volgt een tweede editie. Na een Belgische fase, met prijsuitreiking op 15 maart, stootten 4 teams door naar de Europese fase.

Het winnende team ‘Ansofi’ werd eerder ook eerste in de Belgische fase van de wedstrijd, bij de Nederlandstalige teams uit de tweede graad secundair. Naast het team uit Aalter namen ook ‘Teamsnor’ van het Sint-Norbertusinstituut uit Duffel (2de graad) en de teams ‘Offcharts’ en ‘Transalpit’ van de Europese School Brussel IV (3de graad) deel aan de Europese finale.

In de Belgische fase kregen deelnemers online tests over hun statistiekkennis, en een opdracht om statistieken correct te analyseren en interpreteren. In de Europese fase van de wedstrijd werden de deelnemers extra uitgedaagd: ze moesten een video produceren rond het thema ‘Europa weergegeven in statistieken’. Alle finalisten uit de Belgische fase gingen de uitdaging aan. Een Belgische jury koos daaruit vier teams die het in de Europese ronde met hun video opnamen tegen hun leeftijdsgenoten uit 14 andere landen.

De Europese statistiekolympiade promoot het bewustzijn rond en het gebruik van openbare statistieken bij leerlingen en moedigt leerkrachten aan om die statistieken te gebruiken in hun lessen. De wedstrijd verliep in twee leeftijdsgroepen: 14 tot 16 jaar en 16 tot 18 jaar. Uit meer dan 50 video’s werden de teams uit België en Estland als eerste gekozen.

De argumenten van de Europese jury:

  • Team Ansofi (Belgium) takes first prize in the junior age group (14-16). Their creative video departs from a simple idea: what will the lives of young people look like in 10, 20, 30 years. Using official statistics, the students take us through their estimated futures with regard to the labour market and health care sector. The jury loved the team’s personal and extremely well-executed approach.
  • In the senior age group (16-18), the first prize goes to team Radiaator (Estonia). Their video effectively compares Estonia to its European neighbours in a fresh and extremely well executed animated production. Taking into account the clever visuals and overall message, the jury was compelled to rank it first.

De twee winnende teams worden uitgenodigd op de prijsuitreiking bij Eurostat, in Luxemburg, op dinsdag 11 juni 2019.