Wat mag je verwachten?

De statistiekolympiade test de theoretische kennis van je leerlingen, maar ook hun onderzoekscompetenties en creatieve vaardigheden. Alle testen verlopen online, en verschillen voor de tweede en derde graad. Je leerlingen krijgen minimaal 1 week de tijd om de testen af te leggen, en kunnen dat zowel thuis doen als in de klas.

Er is een Belgische prijsuitreiking en een Europese finale en prijsuitreiking.

Zo ziet de planning van de Europese Statistiekolympiade eruit. Om heel concreet een inzicht te krijgen in de opdrachten, kan je even spieken in de voorbeeldopdrachten van editie 2018-2019.

  • Oktober tot december: je kan één of meerdere teams met leerlingen inschrijven. Teams bevatten 1 tot 3 leerlingen en hebben een leerkracht als mentor. Elke leerkracht kan mentor zijn: het vak dat je geeft, speelt geen rol. Er staat ook geen limiet op het aantal teams waarvan je mentor bent. Je begeleidt de leerlingen bij elke ronde maar je maakt de opdrachten niet in hun plaats.
  • Januari-februari: je leerlingen vullen online een eliminerende test in over hun kennis van statistische begrippen. Ze moeten ook aantonen dat ze statistische informatie kunnen terugvinden in bepaalde publicaties. Voor die test krijgen ze 1 week de tijd (ze kunnen hem opslaan en later verder invullen). In deze fase peilen we vooral naar kennis en naar competenties om informatie op te zoeken.
  • Februari-maart: teams die geslaagd zijn voor de eerste ronde, krijgen in de tweede ronde een set microdata toegestuurd. Daar moeten ze een analyse op uitvoeren, en een presentatie over maken. Voor deze opdracht krijgen de leerlingen 2 weken de tijd. In deze fase peilen we naar competenties om informatie te verwerken, te analyseren en te presenteren.
  • Maart: een regionale jury bepaalt, op basis van de presentaties, de beste drie teams per taal (de Olympiade vindt plaats in het Nederlands, Frans en Duits) en per graad (2de of 3de graad).
  • Maart-april: de beste drie teams krijgen de kans om een video te produceren over een vooraf bepaald thema. In deze fase peilen we naar competenties in statistieken communiceren en creativiteit bij het maken van de video.
  • April-mei: een nationale jury kiest de video’s per categorie die mogen worden ingestuurd naar de Europese fase.

Het exacte verloop van de wedstrijd vind je in deze kalender terug.

Wil je het hele verloop op de voet kunnen volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.