Wat mag je verwachten?

De Statistiekolympiade test verschillende vaardigheden. De statistiekolympiade test de theoretische kennis van je leerlingen, maar ook hun onderzoekscompetenties en creatieve vaardigheden. Alle testen verlopen online, en verschillen voor de tweede en derde graad.

Er is een wedstrijd en prijsuitreiking op Belgisch en Europees niveau.

Zo ziet de planning van de Europese Statistiekolympiade eruit. Om heel concreet een inzicht te krijgen in de opdrachten, kan je even spieken in de voorbeeldopdrachten van vorige edities.

  • oktober - december: je kan één of meerdere teams met leerlingen inschrijven. Teams bevatten 1 tot 3 leerlingen en hebben een leerkracht als mentor. Elke leerkracht kan mentor zijn: het vak dat je geeft, speelt geen rol. Er staat ook geen limiet op het aantal teams waarvan je mentor bent. Je begeleidt de leerlingen bij elke proef maar je maakt de opdrachten niet in hun plaats.
  • januari: je leerlingen vullen online een eliminerende test in over hun kennis van statistische begrippen. Ze moeten ook aantonen dat ze statistische informatie kunnen terugvinden in bepaalde publicaties. Tot slot zullen er ook vragen peilen naar hun analysevaardigheden. Om deze vragen op te lossen, voorzien we een dataset in Excel waarop leerlingen analyses kunnen uitvoeren. Voor die test krijgen ze een drietal weken de tijd (ze kunnen hem opslaan en later verder invullen). In deze proef peilen we vooral naar kennis van statistische concepten, naar analysevaardigheden en naar competenties om informatie op te zoeken.
  • februari-maart: de beste 20 teams per graad en gemeenschap krijgen de kans om een video te produceren over een vooraf bepaald thema. In deze proef peilen we naar competenties in statistieken communiceren en creativiteit bij het maken van de video.
  • 1e helft april: een regionale jury bepaalt, op basis van de video’s, de 5 beste teams per taal (de Olympiade vindt plaats in het Nederlands, Frans en Duits) en per graad (2de of 3de graad). Vervolgens wordt er voor deze 5 teams (per taalgebied en per graad) de punten van de eerste proef bij de punten van de tweede proef gerekend. Alleen de 3 beste teams (per taalgebied en per graad) worden voor de volgende beoordelingsfase weerhouden.
  • 2e helft april: de drie beste teams per graad en gemeenschap dingen mee naar de publieksprijs en de prijs van de nationale jury. De video’s van de winnaar van de publieksprijs en de nationale jury worden ingestuurd naar de Europese ronde.
  • Begin mei: prijsuitreiking Belgische ronde

Het exacte verloop van de wedstrijd vind je in deze kalender terug (PDF - XLS ).

De Statistiekolympiade test verschillende vaardigheden. De statistiekolympiade test de theoretische kennis van je leerlingen, maar ook hun onderzoekscompetenties en creatieve vaardigheden. Alle testen verlopen online, en verschillen voor de tweede en derde graad.

Het onderstaande schema geeft een overzicht van de verschillende vaardigheden die in deze Olympiade aan bod komen.

Proef 1

Proef 2

Wil je het hele verloop op de voet kunnen volgen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.