Verkoop in de detailhandel 6% lager dan een jaar geleden

Conjunctuurindicatoren
Verkoop in de detailhandel 6% lager dan een jaar geleden

In november 2022 daalde het volume van de verkopen in de detailhandel, exclusief brandstoffen, met 6,0% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Voor dezelfde periode werden de grootste stijgingen genoteerd in de ‘detailhandel in ICT-apparatuur in gespecialiseerde winkels’, ‘overige detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels’ en ‘textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels’ met stijgingen van respectievelijk 10,0%, 6,0% en 0,4%.

De grootste dalingen werden waargenomen bij ‘detailhandel via postorderbedrijven of via internet’, ‘detailhandel in motorbrandstoffen in gespecialiseerde winkels’, ‘verkoop, niet in winkels en exclusief markt-en straathandel’ en 'detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen’ met dalingen van respectievelijk 10,7%, 10,1%, 9,2% en 7,7%.

De indexcijfers worden uitgedrukt met referentiejaar 2015=100.

Sinds januari 2021, naar aanleiding van de nieuwe Europese FRIBS-verordening (Verordening (EU) 2019/2152), zijn de uitsplitsingen van de detailhandel gewijzigd. Zo bestaan sommige uitsplitsingen niet meer en zijn er nieuwe opgesteld. Onze methodologie heeft ook wijzigingen ondergaan: de belangrijkste gegevensbron is de btw-aangifte van ondernemingen aan de FOD Financiën en niet langer een enquête. Slechts +/- 340 grote bedrijven zullen de enquête blijven invullen. De indexen worden sinds 2010 volgens de nieuwe methodologie herberekend.