58% minder reizen in het 1e kwartaal 2021

Huishoudens
58% minder reizen in het 1e kwartaal 2021

Om de impact van de Covid-19-crisis te analyseren, publiceert Statbel sinds juli 2020 voorlopige kwartaalschattingen van de reizen van de Belgische bevolking in Datalab. Een jaar later zijn de experimentele resultaten gevalideerd en kunnen de kwartaalresultaten voortaan worden gebruikt als officiële statistiek vanaf de referentieperiode van het eerste kwartaal 2021.

In het eerste kwartaal 2021 is het aantal reizen van de Belgische bevolking zeer laag gebleven. Er waren 58% minder reizen dan in het eerste kwartaal 2020, waarop de Covid-19-crisis weinig impact had.

Reizigers blijven in het land

Het zijn vooral de buitenlandse reizen die eronder te lijden hebben gehad. Het aantal buitenlandse reizen lag in het eerste kwartaal 2021 87% lager dan vorig jaar.

De weinige reizen die de Belgen maakten, waren in het binnenland: 77% koos ervoor om in België te blijven.

De Ardennen (37%) en de kust (32%) waren de meest voorkomende Belgische bestemmingen.

Ook veel minder zakenreizen

Bij zakenreizen merken we een vergelijkbare daling. Het aantal van deze reizen lag in het eerste kwartaal van 2021 61% lager dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Regionale verschillen

De trends zijn dezelfde, ongeacht het gewest. In het 1ste kwartaal 2021 is de daling iets sterker in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen, met respectievelijk 59%, 61% en 57% minder reizen dan in 2020.

Daguitstappen naar het buitenland

Ook bij de buitenlandse excursies registreren we in het 1ste kwartaal een zeer sterke daling, -87% ten opzichte van 2020.

Opmerkingen

Elk jaar wordt de Belgische bevolking ondervraagd over haar (toeristische en professionele) reizen. Elk kwartaal wordt een steekproef van personen getrokken om een vragenlijst te beantwoorden over de reizen die ze in de afgelopen drie maanden hebben gemaakt. Deze enquête is bedoeld om geldige resultaten voor het hele jaar te leveren.

De hierboven gepubliceerde kwartaalresultaten zijn voorlopig. Er kunnen dus kleine verschillen zijn tussen die publicatie en de jaarlijkse, definitieve, publicatie.

Reizen worden geregistreerd in maand van laatste reisdag.