Volume van de detailhandel via postorderbedrijven of via internet stijgt met 31,7% in maart

Conjunctuurindicatoren
Volume van de detailhandel via postorderbedrijven of via internet stijgt met 31,7% in maart

In maart 2020 hadden de lockdownmaatregelen als gevolg van de COVID-19-crisis een grote invloed op het volume van de verkopen in de kleinhandel. Zo daalde het volume van de verkopen, met uitzondering van de brandstoffen, met 7,5% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Voor dezelfde periode werd de grootste stijging geregistreerd in de categorie 'Detailhandel via postorderbedrijven of via internet', namelijk een stijging van 31,7%.

Er waren ook aanzienlijke stijgingen in 'Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen” en ''Voedingsmiddelen, dranken en tabak’', met stijgingen van respectievelijk 10,1% en 8,5%.

De grootste daling wordt waargenomen in 'Textiel, kleding en schoeisel', namelijk een daling van 59,1%.

Vanaf maart 2018 worden de indexcijfers uitgedrukt met als referentiejaar 2015=100.

De serie 'Voedingsmiddelen, dranken en tabak' voor de deflator van de verkoop en de hoeveelheden werd vanaf februari 2018 herzien.

De serie ‘Detailhandel via postorderbedrijven of via internet’ werd herzien wat betreft de waarde en de hoeveelheden voor januari 2019.

Het verzamelen van gegevens over het volume van de verkopen in de detailhandel werd beïnvloed door de COVID-19-crisis. De resultaten zijn gebaseerd op minder statistische waarnemingen dan gewoonlijk. Er werden imputatiemethoden toegepast om deze situatie te verhelpen.