Omzetstijging met 4,9% in het eerste kwartaal van 2021

Ondernemingen
Omzetstijging met 4,9% in het eerste kwartaal van 2021

De omzet van de Belgische ondernemingen – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het eerste kwartaal van 2021 327,9 miljard euro, een stijging van 4,9% ten opzichte van dezelfde periode van een jaar daarvoor.

Deze stijging is uiteraard het gevolg van het feit dat de meeste bedrijven in het eerste kwartaal van 2021 geopend waren, terwijl er in de 2de helft van maart 2020 een strenge lockdown gold waarbij alle “niet-essentiële bedrijven” en alle non-food winkels gesloten waren. Uitzonderingen waren wel nog de bedrijven in de horeca en de evenementensector, de reisbureaus en, gedurende een aantal maanden, ook de contactberoepen.

In het eerste kwartaal van 2021 zien we de grootste omzetstijging ten opzichte van dezelfde periode van 2020 in de handel (+12,1%). In de andere belangrijke economische sectoren (industrie, bouw, vrije beroepen, wetenschappelijke en technische activiteiten en de ICT-sector) gaat het om een stijging van 4 à 5%. De grootste omzetdalingen worden opgetekend in de sectoren die nog geheel of gedeeltelijk gesloten waren in het eerste kwartaal van 2021: het gaat om de horeca (-47,3%), de sector “kunst, amusement en recreatie” (-39,6%), de sector “overige diensten” (-12,9%), een sector die onder andere de contactberoepen omvat, en de administratieve en ondersteunende diensten (-12,7%), een sector waartoe onder andere de reisbureaus, reisorganisatoren en reserveringsbureaus behoren.

De resultaten voor het eerste kwartaal van 2021 zijn voorlopig. Deze resultaten kunnen herzien worden wanneer bijkomende gegevens beschikbaar komen.