Europese Statistiekolympiade

olympiadelogo_nl.pngDe Europese Statistiekolympiade

Ben je leerkracht in de tweede of derde graad secundair onderwijs in België? Neem dan dit schooljaar voor het eerst deel aan de Europese Statistiekolympiade!

Wat is de Europese Statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade is een initiatief van Eurostat, het Europese statistiekbureau. De olympiade wordt in schooljaar 2018-2019 voor de tweede keer georganiseerd in verschillende Europese landen. Vanaf dit schooljaar doet ook België mee! Statistiek Vlaanderen, Iweps (Wallonië) en Statbel (het Belgische statistiekbureau) bundelen hun krachten en organiseren samen de Olympiade in België.

Wie kan deelnemen?

De Europese Statistiekolympiade is er voor alle leerlingen in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Je neemt deel in teams van 1 tot 3 leerlingen, met begeleiding van een leerkracht. Het maakt niet uit in welk vak je deelneemt aan de Olympiade: of dat nu wiskunde, aardrijkskunde, of economie is, of een veel breder vak, het kan allemaal.

Wat mag je als team verwachten?

De Olympiade loopt in verschillende fases. Eerst word je uitgedaagd voor een online test, die je per team invult. Er zijn verschillende testen voor de tweede en derde graad. In de online test moet je bewijzen dat je begrippen uit de statistiek kent, en dat je cijfers en percentages kan lezen en interpreteren.

Als je geslaagd bent, mag je door naar de volgende ronde: daarbij testen we of je ook zelf bepaalde cijfers kan interpreteren, en op de juiste manier de resultaten kan presenteren.

Een professionele jury buigt zich nadien over jullie teamprestatie. De laureaten worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op vrijdag 15 maart 2019, in de namiddag, in Brussel.

De winnaars van de Belgische fase, krijgen de kans om deel te nemen aan de Europese fase. Die start begin april, en eindigt in juni. Misschien schiet je met jouw team de hoofdvogel af, en reizen jullie samen, kosteloos, naar een Europese stad voor de prijsuitreiking?

Hoe kan je deelnemen?

Tot en met 12 januari 2019 kan je je inschrijven. Het is de begeleidende leerkracht die het team (of meerdere teams) van zijn leerlingen inschrijft. Je schrijft in in de taal waarin je les volgt. De Olympiade zal winnaars bekronen in zowel het Franstalig, Duitstalig en Nederlandstalig onderwijs, in zowel de tweede als de derde graad.

De online test kan afgelegd worden in de tweede helft van januari. In de eerste helft van februari volgt de tweede fase, voor alle geslaagde teams uit fase 1. En op vrijdag 15 maart 2019 is er dus de prijsuitreiking. Save the date!

Waarom een Olympiade?

De gecijferdheid van jongeren en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Eurostat wil daar als Europees statistiekbureau aan bijdragen. Daarom lanceerde Eurostat vorig jaar voor het eerste de European Statistics Competition.

In schooljaar 2017-2018 namen meer dan 11.000 studenten uit 11 Europese landen deel.

Dit schooljaar, 2018-2019, breidt de competitie verder uit. Ook België en drie andere landen gooien zich nu in de strijd, wat het totaal op 15 Europese landen brengt. Je kan dus wel wat competitie verwachten.

Alle info over de European Statistics Competition: https://www.esc2019.eu/

In België wordt de Europese Statistiekolympiade georganiseerd door Statistiek Vlaanderen, Iweps en Statbel, in samenwerking met Eurostat, INE Spanje, Departement Onderwijs Vlaanderen en Departement Economie, Wetenschap & Innovatie Vlaanderen.


Schrijf je in tot en met 12 januari 2019

Heb je toch nog vragen, nu of tijdens het verloop van de Olympiade? Dan kan je terecht bij Sofie Van Regenmortel. Zij coördineert de Olympiade mee vanuit Statbel, het Belgische statistiekbureau statolympiade@economie.fgov.be of 02 277 65 11

Reglement

Europees reglement

Tips & tricks voor de eerste ronde

Facebook


186-18-footer-addemar-N.jpg