Statistieken

Wat doen weEen moderne samenleving heeft cijfers nodig om de complexe vraagstukken en dilemma's die zich voordoen te situeren en zo richtpunten te bieden.

Als officiële statistische instelling in ons land biedt Statbel een enorme waaier aan cijfers op vlak van economie, bevolking en demografie, arbeidsmarkt, armoede, landbouw, industrie, diensten, vastgoed, vervoer en verkeer, milieu, …

Deze cijfers zijn beschikbaar op het niveau van België, de gewesten, de provincies en de gemeenten, soms zelfs nog gedetailleerder, én binnen een Europese context.

Al onze statistieken zijn officiële statistieken. Ze worden gebruikt door:

  • Beleidsmakers die onderbouwde beslissingen nemen, nagaan of we het beter of slechter doen dan andere landen, het resultaat van hun beleid inschatten en gepaste maatregelen nemen om de socio-economische uitdagingen aan te pakken.
  • Consumenten en ondernemingen die cijfers willen om hun beslissingen te ondersteunen, hun keuzemogelijkheden af te wegen en zichzelf te positioneren. Mensen zijn van nature nieuwsgierig. We willen weten of we goed verdienen, of de prijzen zijn gestegen, of ons huis goed in de markt ligt, hoe onze gemeente scoort ten opzichte van andere gemeenten, …
  • Onderzoekers die gedetailleerde data willen om hun wetenschappelijk onderzoek te kunnen onderbouwen.

Ontdek onze statistieken