Verkeersongevallen per type voertuig

DataLab
Verkeersongevallen per type voertuig

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert vandaag meerdere open databestanden van voertuigen die betrokken waren bij een verkeersongeval in de jaren 2017-2020. Het gaat daarbij om voertuigen die bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) waren geregistreerd op het moment van het ongeval. De cijfers zijn bovendien uitgesplitst per autosegment (SUV's, stadsauto, sedan, monovolume, ….).

Opmerking

Deze open data vervangen niet de officiële cijfers over ongevallen en slachtoffers die Statbel elk jaar publiceert. Het doel van deze open data is vooral om bepaalde technische kenmerken van de betrokken auto's te tonen en bepaalde informatie te geven over het type ongeval of aanrijding waarbij ze betrokken zijn.
Elke lijn stelt een voertuig voor dat bij de DIV werd teruggevonden en dat bij een ongeval betrokken was, en stelt geen ongeval op zich voor. Enerzijds omdat er meerdere voertuigen bij een ongeval betrokken kunnen zijn, maar ook omdat deze data alleen betrekking hebben op bij de DIV ingeschreven voertuigen en dus niet op buitenlandse voertuigen die betrokken zijn bij een ongeval op Belgisch grondgebied.