Statbel lanceert Statbel Academy

Statbel Academy
Statbel lanceert Statbel Academy

Met Statbel Academy lanceert Statbel, het Belgische statistiekbureau, een nieuw online leerplatform voor officiële statistieken. Via video’s op het @StatbelAcademy YouTube-kanaal vinden leerkrachten en scholieren uit de tweede en derde graad van het middelbaar bijkomende informatie over hoe statistieken berekend worden, en hoe men deze nog beter kan interpreteren. Een unieke blik in de keuken dus, gegeven door de statistici van Statbel.

Statbel Academy is het vierde project waarbij Statbel inzet op statistische geletterdheid, of het beter doen begrijpen van officiële statistieken”, aldus Wendy Schelfaut, woordvoerder van Statbel. “Zowel in de onderwijswereld, als in een bredere maatschappelijke context, wint statistiek aan belang. Als Belgisch statistiekbureau wil Statbel daarom leerkrachten, leerlingen maar ook een breder publiek beter bekend maken met verschillende aspecten van de openbare statistiek.”

“Via het project Statbel Junior worden kinderen uit de laatste jaren van het lager onderwijs meegenomen in de wereld van de statistiek. In de Europese Statistiekolympiade, die we organiseren in samenwerking met Statistiek Vlaanderen en IWEPS, worden jongeren uitgedaagd om hun statistische kennis te testen én te communiceren met officiële statistieken. Via de European Master in Official Statistics (EMOS) aan de KULeuven krijgen masterstudenten een beter begrip in de methodes en context van officiële statistieken.”

“Met Statbel Academy komt daar nu nog een dimensie bij, waarbij onze statistici zelf in beeld komen, en hun statistieken verder uit de doeken doen. Op het YouTube-kanaal zijn de verschillende video’s ook opgedeeld in hoofdstukjes, om eenvoudiger bepaalde onderdelen te kunnen bekijken.”

In de komende maanden en jaren worden telkens nieuwe video’s en thema’s toegevoegd. De eerste drie video’s gaan over het thema demografie:

  1. Hoe meten we de groei van de Belgische bevolking?
  2. Hoe komen we tot de statistiek over doodsoorzaken?
  3. Wat is de huidige levensverwachting in België en hoe kan ik die interpreteren?

Alle video’s zijn beschikbaar in het Nederlands en Frans, met ondertitels.

Check www.statbelacademy.be voor alle info of abonneer je rechtstreeks op het YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/@StatbelAcademy