Omzet ondernemingen steeg met 24,3% in vergelijking met zelfde kwartaal van vorig jaar

Ondernemingen
Omzet ondernemingen steeg met 24,3% in vergelijking met zelfde kwartaal van vorig jaar

De omzet van de Belgische ondernemingen – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2021 408,9 miljard euro, een stijging van 24,3% ten opzichte van dezelfde periode van een jaar daarvoor.

Deze grote stijging is uiteraard het gevolg van het feit dat in een aantal economische sectoren de bedrijven in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw gesloten waren (onder andere de horeca en eventsector) of met beperkende maatregelen kampten (zoals bijvoorbeeld de handel), terwijl de bedrijven in de meeste sectoren volledig actief waren in het vierde kwartaal van 2021. Door de sterk gewijzigde context is een vergelijking met de situatie van vóór de COVID-19-crisis bijgevolg meer aangewezen. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 bedraagt de stijging van de omzet 19%. Achter deze stijging gaan echter zeer uiteenlopende evoluties schuil.

In het vierde kwartaal van 2021 zien we bij de belangrijke economische sectoren de grootste omzetstijging ten opzichte van dezelfde periode van 2019 in de handel (+25%). Twee derde van deze stijging wordt verklaard door de toegenomen handel in consumentenartikelen, machines en intermediaire producten, één derde door de herstructurering van een multinational die in 2019 nog in Nace-sectie D actief was. In de industrie zien we een omzetstijging van 18%. In andere belangrijke economische sectoren zoals, de vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten, de ICT-sector en de sector “vervoer en opslag” gaat het om een stijging van 12 à 16%. Kleinere omzetstijgingen zien we onder andere in de bouw (+9%) en bij de administratieve en ondersteunende diensten (+3%), een sector waartoe bijvoorbeeld verhuur en lease en arbeidsbemiddeling behoren. Omzetdalingen worden daarentegen opgetekend in de sectoren “kunst, amusement en recreatie” (-4,5%) en de horeca (-2,2%), sectoren die in het vierde kwartaal van 2021 nog te maken kregen met beperkende maatregelen, zoals het gebruik van het covid safe ticket, begrenzing van het aantal toeschouwers en het sluitingsuur in de horeca.

De resultaten voor het vierde kwartaal van 2021 zijn voorlopig. Deze resultaten kunnen herzien worden wanneer bijkomende gegevens beschikbaar komen.