Nieuwe stijging van de detailhandel via postorderbedrijven of via internet in december

Conjunctuurindicatoren
Nieuwe stijging van de detailhandel via postorderbedrijven of via internet in december

In december 2020 is het volume van de verkopen in de kleinhandel met uitzondering van de brandstoffen gestegen met 5,8% in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar.

Ondanks de heropening van bedrijven die op 1 december[1] als niet-essentieel werden beschouwd, is de sector van de detailhandel via postorderbedrijven of via internet nog steeds de sector die de grootste stijging kent met verkoopvolumes die 52,6% hoger liggen dan in december 2019. In dezelfde periode werden andere grote stijgingen geregistreerd in de sectoren ‘audio- en videoapparatuur; ijzerwaren, verf en glas; huishoudelijke apparaten enz.’ en ‘overige detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels’ met respectievelijke stijgingen van 12,3% en 10,0%.

De grootste daling werd geregistreerd bij ‘textiel, kleding en schoeisel’, namelijk -6,9%.

De indexen worden uitgedrukt met referentiejaar 2015= 100.


[1]Vanaf 6 november 2020, aan het begin van de tweede COVID-19-golf, moesten winkels die als niet-essentieel werden beschouwd hun deuren sluiten en werden sommige afdelingen met producten die als niet-essentieel werden beschouwd afgesloten in supermarkten. Sinds 1 december 2020 hebben die winkels hun deuren weer geopend voor klanten en zijn alle afdelingen van supermarkten weer toegankelijk.