Nieuwe landbouwenquête 2023

Landbouw & Visserij
Nieuwe landbouwenquête 2023

Alle land- en tuinbouwers ontvangen momenteel een brief om deel te nemen aan de algemene landbouwenquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

“De afgelopen jaren hebben we ingezet op administratieve vereenvoudiging, waardoor we statistische verplichtingen van land- en tuinbouwers sterk konden afbouwen”, aldus woordvoerder Wendy Schelfaut. “De meeste statistische gegevens komen nu uit administratieve databanken, en Statbel organiseert slechts één keer om de drie of vier jaar nog een algemene landbouwenquête. Voor een aantal landbouwers zijn er modules toegevoegd over bodembeheer, irrigatie, landbouwmachines -en werktuigen en aanplantingen van appelaars en perelaars. Zo valt ook de vijfjaarlijkse enquête weg bij alle landbouwers die in het bezit zijn van appelaars en perelaars.”

Via de Landbouwenquête verzamelt Statbel betrouwbare statistische informatie. Verschillende actoren in de landbouwsector gebruiken de resultaten om ontwikkelingen in de landbouw te volgen, om de resultaten van beleidslijnen objectief in kaart te brengen en om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te evalueren.

Wat wordt bevraagd? Wendy Schelfaut: “De vragen in de enquête zijn heel divers, en we vragen enkel naar informatie die we niet of niet volledig uit beschikbare administratieve bronnen kunnen halen. Zo vragen we naar arbeidskrachten, naar exploitatie van de landbouwgronden en de veestapel en naar verbrede landbouwactiviteiten zoals de verwerking van landbouwproducten tot hoeveproducten, hoevetoerisme of zorgboerderijen. Maar ook actuele thema’s komen aan bod, zoals de manier waarop landbouwers omgaan met wisselende weersomstandigheden en naar hun inspanningen om de bodemconditie te verbeteren via bijvoorbeeld drainage, irrigatie, precisielandbouw en bodembewerking.”

Statbel recupereert gegevens over de oppervlakten van gewassen rechtstreeks uit de verzamelaanvraag.

De statistiek voor runderen wordt zoals in de vorige jaren verder opgemaakt op basis van gegevens uit Sanitel. De vragenlijst omvat nog een luik over de veestapels, omdat via Sanitel enkel de grote categorieën van dieren beschikbaar zijn. Via de enquête van 2023 zullen de statistieken voor een aantal subcategorieën van dieren kunnen worden geactualiseerd, overeenkomstig de Europese regelgeving.

Voor de varkensstapel en het pluimvee voert Statbel gewoonlijk een jaarlijkse steekproefenquête uit bij de veehouders. Deze twee afzonderlijke enquêtes worden dit jaar in de algemene enquête geïntegreerd.

De beschikbare administratieve gegevens dekken momenteel niet de statistische vereisten inzake het aantal arbeidskrachten in de landbouw.

Hoe gaat het precies in zijn werk? Wendy Schelfaut: “De land- en tuinbouwers krijgen een uitnodiging om de vragenlijst online in te vullen. Zo kunnen we ook verzekeren dat landbouwers enkel vragen hoeven te beantwoorden die relevant zijn voor zijn bedrijf. Een aantal vragen zijn vooraf ingevuld op basis van de voorlopige administratieve gegevens. En bij twijfel staat ons team paraat om via mail of telefoon te ondersteunen.”

De individuele gegevens die de land- en tuinbouwers verstrekken zijn strikt vertrouwelijk. Ze worden uitsluitend gebruikt om globale en naamloze statistieken op te stellen.

De statische resultaten van de algemene landbouwenquête zullen voor iedereen beschikbaar zijn op de website van Statbel. Op die manier kunnen zowel de beleidsmakers, onderzoekers alsook het grote publiek de landbouwsector en zijn diversiteit beter leren kennen. Wie op de hoogte wil blijven van de resultaten die Statbel publiceert, kan zich inschrijven op de nieuwsbrief.

De landbouwenquête beantwoordt aan een verplichte Europese verordening (Verordening 2018/1091 van het Europees parlement en de Raad van 18 juli 2018 betreffende geïntegreerde landbouwstatistieken).