Nieuwe interactieve kaart: ontdek de binnenscheepvaart in België

Mobiliteit
Nieuwe interactieve kaart: ontdek de binnenscheepvaart in België

België is een echt logistiek kruispunt in Europa en onderscheidt zich door zijn netwerk van binnenwateren. Het ligt tussen de Noordzee en de stroomgebieden van de Maas en de Rijn en speelt een sleutelrol in het goederenvervoer over water. Maar wat zijn de meeste gebruikte routes en welke goederen worden over onze kanalen vervoerd?

Om deze vragen te beantwoorden, stellen we een nieuwe interactieve kaart van de Belgische binnenscheepvaart voor. Deze tool toont de binnenwateren die het meeste verkeer vervoeren, zoals de Schelde-Rijnverbinding, die meer dan 124,8 miljoen ton vervoerde in 2023, oftewel bijna 33% van het totaal, en daarmee de absolute koploper is. De Zeeschelde II-verbinding en het Albertkanaal spelen ook een belangrijke rol, met respectievelijk 41,1 miljoen ton (10,82% van het totaal) en 39,7 miljoen ton (10,46% van het totaal).

Andere strategische routes vallen ook op, zoals het kanaal Gent-Terneuzen (35,8 miljoen ton, of 9,43%), de Ringvaart in Gent (27,8 miljoen ton, of 7,32%) en het zeekanaal Brussel-Schelde (11,8 miljoen ton, of 3,12%).

Wat is het doel van deze kaart?

✅ De belangrijkste stromen visualiseren: Je kan snel de drukste binnenwateren identificeren, met nauwkeurige gegevens over de vervoerde tonnage in 2023.

✅ De types ladingen analyseren: Je kan uitzoeken of een binnenwater voornamelijk voor het vervoer van containers, vloeistoffen in bulk of andere soorten goederen wordt gebruikt.

✅ De logistieke uitdagingen begrijpen: De kaart toont het belang van de zeehavens voor de bevoorrading van het achterland en de strategische rol van deze corridors voor de Belgische economie.