Kleinhandelsverkopen op hetzelfde niveau als in december 2020

Conjunctuurindicatoren
Kleinhandelsverkopen op hetzelfde niveau als in december 2020

In december 2021 is het volume van de verkopen in de kleinhandel met uitzondering van de brandstoffen stabiel gebleven (lichte stijging van 0,1%) ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Voor dezelfde periode werden de grootste stijgingen opgetekend in de sectoren ‘farmaceutische producten; medische en orthopedische artikelen; parfumerie en schoonheidsproducten in gespecialiseerde winkels’, ‘overige detailhandel in gespecialiseerde winkels’, ‘markt- en straathandel’ en ‘textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels’ met respectievelijke stijgingen van 21,5%, 16,6%, 11,8% en 7,8%.

De grootste dalingen werden waargenomen in de sectoren ‘verkoop, niet in winkels en exclusief markt-en straathandel’, ‘ICT-apparatuur in gespecialiseerde winkels’, ‘cultuur- en recreatieartikelen in gespecialiseerde winkels’ en ‘detailhandel via postorderbedrijven of via internet’ met dalingen van 10,9%, 10,9%, 10,4% en 9,2%.

Vergelijking met december 2019

Aangezien 2020 een atypisch jaar was, lijkt het relevant om de huidige resultaten te vergelijken met die van december 2019. De grootste stijgingen werden waargenomen in de sectoren ‘detailhandel via postorderbedrijven of via internet’, ‘farmaceutische producten; medische en orthopedische artikelen; parfumerie en schoonheidsproducten in gespecialiseerde winkels’, ‘overige detailhandel in gespecialiseerde winkels’ en ‘verkoop, niet in winkels en exclusief markt-en straathandel’ met stijgingen van 23,0%, 17,6%, 16,6% en 15,5%.

De grootste dalingen werden opgetekend in de sectoren ‘ICT-apparatuur in gespecialiseerde winkels’, ‘brandstoffen in gespecialiseerde winkels’, ‘cultuur- en recreatieartikelen in gespecialiseerde winkels’ en ‘detailhandel in voedings- en genotmiddelen in gespecialiseerde winkels’ met dalingen van 11,7%, 6,4%, 6,0% en 5,4%.

In december 2021 is het volume van de verkopen in de detailhandel met uitzondering van de brandstoffen met 7,5% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

De indexen worden uitgedrukt met referentiejaar 2015= 100.

Sinds januari 2021, naar aanleiding van de nieuwe Europese FRIBS-verordening (Verordening (EU) 2019/2152), zijn de uitsplitsingen in de sector van de detailhandel gewijzigd. Zo bestaan sommige uitsplitsingen niet meer en zijn er nieuwe opgesteld. Onze methodologie heeft ook wijzigingen ondergaan: de belangrijkste gegevensbron is de btw-aangifte van ondernemingen aan de FOD Financiën en niet langer een enquête. Slechts +/- 340 grote bedrijven zullen de enquête blijven invullen. De indexen worden sinds 2010 volgens de nieuwe methodologie herberekend.