Impact van COVID-19 op de indexberekening en inflatiemeting

Consumptieprijzen
afbeelding

De uitbraak van COVID-19 heeft er voor gezorgd dat er maatregelen genomen zijn, zoals het limiteren van verplaatsingen, het sluiten van winkels of het limiteren van evenementen tot een maximaal aantal personen.

De algemene principes waarop de indexberekening gebaseerd is, zijn de volgende:

  • stabiliteit van de gewichten van de gepubliceerde indexcijfers
  • publicatie van indexcijfers voor alle productgroepen in de consumptieprijsindex
  • minimalisering van imputaties.

De gehanteerde principes zijn in overeenstemming met de methodologische aanbevelingen die Eurostat in samenspraak met de Nationale Statistische Instellingen (in België dus Statbel) heeft opgesteld en hier terug gevonden kunnen worden.

De impact van COVID-19 is in juli zeer beperkt. Zo dient enkel de getuige “festivals” volledig geïmputeerd te worden. Het gewicht van deze getuige in de korf is ongeveer 0,2%. Ter herinnering, in april diende nog voor 26,5% van de korf een volledige imputatie te gebeuren.

De imputatie voor de festivals gebeurt door het doortrekken van de laatst beschikbare prijzen aangezien tickets die verkocht werden normalerwijze ook bruikbaar zijn volgend jaar.

Wat reizen en vliegtickets betreft, dient er enkel een imputatie te gebeuren voor voornamelijk bestemmingen buiten Europa. De prijsevolutie voor bestemmingen binnen Europa wordt momenteel gebruikt om deze imputatie uit te voeren.