Hoogste loonkosten in de energiesector

Werk & Opleiding
Hoogste loonkosten in de energiesector

Statbel publiceert vandaag de resultaten van de vierjaarlijkse enquête van de arbeidskosten (Labor cost survey 2016). De enquête is gebaseerd op de populatie lokale eenheden van ondernemingen met minstens 10 werknemers.

Naargelang de activiteitssector zijn er belangrijk verschillen in de loonkosten per uur. De loonkosten kunnen meer dan 60 euro per gewerkt uur bedragen in de elektriciteits- en gassector (69 euro) en in de financiële en verzekeringssector (61,1 euro). De laagste arbeidskosten vinden we in  de horeca (27,3 euro), de culturele sector (29,4 euro), de administratieve diensten (30,4 euro) en de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (30,4 euro).

Ook de grootte van de onderneming speelt een rol. De hoogste arbeidskosten per uur worden aangetroffen in de grootste ondernemingen (500 en meer werknemers) met 41,2 euro per gewerkt uur, terwijl de laagste arbeidskosten per uur worden aangetroffen in kleine ondernemingen (10 tot 49 werknemers) met 33,6 euro per gewerkt uur.

De locatie van het bedrijf is eveneens een bepalende factor. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de arbeidskosten per uur het hoogst met 44,9 euro per gewerkt uur. De kosten per uur van de andere twee gewesten liggen vrij dicht bij elkaar: 37,9 euro in Vlaanderen en 36,3 euro in Wallonië.

Ten slotte bedragen de directe bezoldigingen, premies (66,0%) en de wettelijke sociale bijdragen ten laste van de werkgevers (23,1%) 89,1% van de arbeidskosten. De overige 10,9% stemmen overeen met betalingen voor niet-gewerkte dagen, conventionele en vrijwillige bijdragen aan de sociale zekerheid, voordelen in natura, kosten beroeps- opleiding,...

arbeidskosten%202016_nl_0.png