Datalab: Geografische indelingen

DataLab
Geografische indelingen

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert statistieken op basis van nieuwe geografische indelingen. Ze maken het mogelijk om de bevolking te identificeren die op een bepaalde afstand van een punt leeft. Dit punt kan een ziekenhuis, een station, de grens, een snelweg of een oprit van de snelweg zijn.

In België woont 58% van de bevolking binnen 5 kilometer van een ziekenhuis met een spoeddienst. Dit cijfer bedraagt 87% van de Belgische bevolking als we deze zone uitbreiden tot 10 km en 99% als we de omtrek uitbreiden tot 20 km. De hele bevolking in Brussel woont dicht bij een ziekenhuis (5km), maar dit is slechts het geval voor 22% van de bevolking in de provincie Luxemburg en 35% in Limburg.

Bovendien woont 56% van de bevolking op minder dan 25 kilometer van een landsgrens. 65% van de Walen, 62% van de Vlamingen en... uiteraard geen enkele Brusselaar.

72% van de Belgen woont op minder dan 5 km van een oprit van de snelweg en 82% op minder dan 5 km van een treinstation. Er zijn zeer grote verschillen tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar 100% van de bevolking in deze zone woont, en de provincie Luxemburg, waar respectievelijk 42% van de bevolking toegang heeft tot een oprit van de snelweg binnen 5 km van de woonplaats en 57% een treinstation zo dichtbij heeft.

De gegevens op deze kaart zijn slechts één voorbeeld van de mogelijkheden: nieuwe geografische indelingen zijn momenteel in ontwikkeling en zullen in de loop van de tijd toegevoegd worden. Als u ideeën of specifieke behoeften heeft, laat het ons dan weten. We onderzoeken graag de haalbaarheid hiervan.

De gebruikte gegevens

Er werden buffers van 5km, 10km en 20km aangemaakt rond de punten van ziekenhuizen, opritten van snelwegen en stations.

Het betreft 130 ziekenhuizen met spoedgevallendienst in België, op basis van de instellingen met een eerste opvang spoedgevallen (19-11-2019) en de gespecialiseerde spoedgevallenzorgen (19-11-2019) van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu - DG Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen - Dienst Datamanagement (https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/organisatie-van-de-gezondhe…).

Voor de opritten van snelwegen werd gebruikgemaakt van het bestand Open Street Map 2019 (motorway en motorway_link) dat 762 opritten van autosnelwegen in België bevat.  

De 554 stations in België zijn de actieve stations, nl. stations met reizigerstellingen (Cijfers opgestapte reizigers (tellingen oktober 2018) - NMBS).