Dalende verkoop in de detailhandel in februari 2023

Conjunctuurindicatoren
Dalende verkoop in de detailhandel in februari 2023

In februari 2023 kende de detailhandel een dalende verkoop ten opzichte van dezelfde maand van het jaar ervoor

De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, is met 5,9% gedaald ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. De detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen kende ook een daling (-7%), net zoals de detailhandel in andere artikelen in gespecialiseerde winkels (-1,8%) en andere consumentenartikelen (-1,7%). Daarentegen werd in de textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels een stijging opgetekend (+3,3%), net zoals in de verkoop van brandstoffen (+0,2%).

De hoogste stijgingen worden opgetekend in:

  • Overige detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels (+6,3%)
  • Markt- en straathandel (+3,9%)
  • Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels (+3,3%)
  • Farmaceutische producten; medische en orthopedische artikelen; parfumerie en schoonheidsproducten in gespecialiseerde winkels (+1,8%)

De grootste dalingen worden opgetekend in:

  • Detailhandel via postorderbedrijven of via internet (-15,9%)
  • Detailhandel, niet in winkels en exclusief markt-en straathandel (-11,5%)
  • Detailhandel in niet-voedingswaren, exclusief motorbrandstoffen (-7,9%)
  • Voedingsmiddelen in gespecialiseerde winkels (-7,8%)

In februari 2023 daalde het verkoopvolume in het merendeel van de grote handelssectoren

Na een daling van 19,1% in januari ten opzichte van december, daalde het verkoopvolume in de detailhandel in februari nog verder (-8,7%), zowel in de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (-5,5% in februari ten opzichte van -20,1% in januari), de detailhandel in andere artikelen in gespecialiseerde winkels (-11,3% ten opzichte van -18,9%), als bij de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels (-7,9% ten opzichte van -10,6%) en bij textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels (-30,3% ten opzichte van -11,6%). De motorbrandstoffen in gespecialiseerde winkels daarentegen, herstelden zich na de daling van januari (+2,6% ten opzichte van -12%).

Voor meer achtergrondinformatie

De indexcijfers worden uitgedrukt met referentiejaar 2015=100.

Sinds januari 2021, naar aanleiding van de nieuwe Europese FRIBS-verordening (Verordening (EU) 2019/2152), zijn de uitsplitsingen van de detailhandel gewijzigd. Zo bestaan sommige uitsplitsingen niet meer en zijn er nieuwe opgesteld.

Onze methodologie heeft ook wijzigingen ondergaan: de belangrijkste gegevensbron is de btw-aangifte van ondernemingen aan de FOD Financiën en is niet langer een enquête. Slechts +/- 340 grote bedrijven zullen de enquête blijven invullen. De indexen worden sinds 2010 volgens de nieuwe methodologie herberekend.