Dalende verkoop in de detailhandel in augustus

Conjunctuurindicatoren
Dalende verkoop in de detailhandel in augustus

In augustus 2022 is het volume van de verkopen, met uitzondering van de brandstoffen, met 2,2% gedaald ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Voor dezelfde periode werden de grootste stijgingen opgetekend in ‘detailhandel in ICT-apparatuur in gespecialiseerde winkels’, ‘detailhandel in motorbrandstoffen in gespecialiseerde winkels’, ‘markt- en straathandel’ en ‘overige detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels’ met stijgingen van respectievelijk 7,8%, 5,5%, 3,2% en 1,0%.

De grootste dalingen werden waargenomen in de ‘detailhandel in voedings- en genotmiddelen in gespecialiseerde winkels’, ‘textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels’, ‘detailhandel via postorderbedrijven of via internet’ en ‘detailhandel in niet-voedingswaren (exclusief motorbrandstoffen)’ met dalingen van respectievelijk 6,4%, 5,2%, 4,7% en 4,0%.

De indexen worden uitgedrukt met referentiejaar 2015= 100.

Sinds januari 2021, naar aanleiding van de nieuwe Europese FRIBS-verordening (Verordening (EU) 2019/2152), zijn de uitsplitsingen van de detailhandel gewijzigd. Zo bestaan sommige uitsplitsingen niet meer en zijn er nieuwe opgesteld. Onze methodologie heeft ook wijzigingen ondergaan: de belangrijkste gegevensbron is de btw-aangifte van ondernemingen aan de FOD Financiën en is niet langer een enquête. Slechts +/- 340 grote bedrijven zullen de enquête blijven invullen. De indexen worden sinds 2010 volgens de nieuwe methodologie herberekend.