Belgische zuivelbedrijven produceren 25% meer kaas in 2024

Landbouw & Visserij
Belgische zuivelbedrijven produceren 25% meer kaas in 2024

In vergelijking met de afgelopen 5 jaar (periode 2019-2023) produceerden de Belgische zuivelbedrijven in 2024 meer kaas (+25%), meer verse zuivelproducten (+10%) en meer ingedikte melk en wei (+7%). Vooral de productie van mozzarella (+31%) en verse kaas (+102%) spelen een rol in de stijging. Samen zijn ze goed voor 80% van de 137.000 ton kaas in België: 87.000 ton mozzarella en 22.000 ton verse kaas. Dalingen waren er in de productie van melkpoeders (-10%), consumptiemelk (-5%) en melkerijboter (-4%). Dat blijkt uit nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Consumptiemelk blijft de belangrijkste productiecategorie

Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking. In 2024 bedraagt de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 795 miljoen liter.

Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al daalt in vergelijking met de afgelopen 5 jaar de productie daar met 9% in 2024. Volle melk is dan weer aan een opmars bezig met 3%. De productie van melk met vitamines wist zich na de sterke terugval in 2022 en 2023 dan weer te herstellen in 2024.

in 1000 liter 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023 Verschil 2024/5 jaarsgemiddelde
Consumptiemelk 857.913 892.986 830.886 817.845 800.722 794.916 -0,7% -5,4%
volle melk 228.184 237.808 223.720 225.595 225.686 234.265 +3,8% +2,7%
halfvolle melk 383.515 407.862 364.213 358.869 356.111 341.687 -4,1% -8,7%
magere melk 44.145 49.892 40.889 38.791 37.227 35.038 -5,9% -16,9%
karnemelk 17.850 21.153 20.553 22.793 22.120 20.810 -5,9% -0,4%
melkdranken
chocolademelk 141.177 146.382 159.359 153.251 141.989 141.855 -0,1% -4,4%
melk met vitamines 43.043 29.890 22.152 18.546 17.588 21.262 +20,9% -19,0%
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium

De productie van verse zuivelproducten neemt toe

Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn de tweede grootste categorie in de Belgische zuivelproductie met een totaal productievolume van 732 miljoen liter. De hele categorie groeit in 2024 met 9%  tegenover de voorgaande vijf jaar. Vooral desserten (+14%), gefermenteerde melk (+10%) en room (+8%) dragen bij aan die groei. De productiestijging bij de yoghurt blijft beperkt tot 4%.

in 1000 liter 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023 Verschil 2024/5 jaarsgemiddelde
Verse zuivelproducten 649.432 632.620 683.092 682.545 696.741 732.115 +5,1% +9,5%
yoghurt 46.986 49.699 51.754 53.736 53.760 53.080 -1,3% +3,7%
gefermenteerde melk 248.188 262.038 273.177 255.094 253.743 284.388 +12,1% +10,0%
consumptieroom 247.180 227.309 251.146 256.931 268.284 270.632 +0,9% +8,2%
desserten 107.079 93.575 107.015 116.783 120.953 124.015 +2,5% +13,7%
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium

Productie van melkerijboter blijft verder dalen

In 2024 werd 64.000 ton melkerijboter geproduceerd, of een daling met 4% tegenover de voorgaande 5 jaar.

in ton 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023 Verschil 2024/5 jaarsgemiddelde
Melkerijboter 64.494 63.124 67.445 71.534 68.862 64.336 -6,6% -4,1%
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium

Kaasproductie stijgt verder dankzij mozzarella en verse kaas

In 2024 is zo’n 137.000 ton kaas geproduceerd in België. De productie steeg met 31% tot een niveau van 87.000 ton. Dat brengt de productie tot een aandeel van 63% van de Belgische kaasproductie. Ook de productie aan verse kaas kent een opvallende stijging met 102% ten opzicht van het 5- jaarlijks gemiddelde, met een productie van 22.000 ton.

in ton 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023 Verschil 2024/5 jaarsgemiddelde
Kaas 104.837 103.435 109.002 109.486 122.912 137.433 +11,8% +25,0%
Verse 7.300 7.491 12.364 12.981 14.548 22.074 +51,7% +101,8%
Gouda 8.415 10.078 10.470 8.679 8.764 9.678 +10,4% +4,3%
Mozzarella 61.055 60.672 62.571 68.571 80.870 87.234 +7,9% +30,7%
Andere natuurkaas 28.067 25.193 23.597 19.255 18.730 18.446 -1,5% -19,7%
Geitenkaas 9.843 10.078 7.368 9.782 10.131 9.315 -8,1% -1,3%
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium

Meer ingedikte melk, minder melkpoeder en ijs

In de resterende categorieën daalt de productie van consumptie-ijs. Waar in 2019 nog 66.000 liter ijs werd geproduceerd, gaat het in 2024 om 60.000 liter, een daling van 5% over de gemiddelde producties van de periode 2019-2023.

De productie van melkpoeder, alles samen 218.000 ton, daalde met 10%. Er worden vooral minder niet-magere melkpoeders geproduceerd (-31%), en ook de andere melkpoeders (zoals voor baby- of sportvoeding) daalden in productie (-51%).

De productie van ingedikte melk en wei steeg wel, met 7%. Zo komt het productieniveau op 66.000 ton voor 2024.

in 1000 liter of ton 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023 Verschil 2024/5 jaarsgemiddelde
Consumptieijs 66.389 63.629 63.843 63.314 59.516 59.924 +0,7% -5,4%
 
Melkpoeder 246.095 252.604 219.832 249.540 242.296 217.560 -10,2% -10,1%
niet-magere 54.831 70.395 40.408 26.979 40.684 32.388 -20,4% -30,6%
magere 163.644 156.342 156.000 198.190 182.838 173.400 -5,2% +1,2%
andere 27.620 25.867 23.425 24.370 18.775 11.772 -37,3% -51,0%
 
Ingedikte melk en wei 47.467 65.570 77.660 57.641 57.273 65.689 +14,7% +7,5%
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium

Internationale uitwisseling van melk als grondstof

Zuivelbedrijven ontvangen melk, room en magere melk als grondstof voor hun productie, ofwel rechtstreeks van de melkveehouders ofwel bij collega zuivelbedrijven. Dat zuivellandschap spreidt zich verder uit dan België.

Voor hun productie wisten de zuivelbedrijven hun aanleveringen van melk rechtstreeks van de veehouders op hetzelfde peil te houden als in 2023. In 2024 is 4,5 miljard liter melk aangevoerd voor verwerking uit binnen- en buitenland.

Bijkomend zijn er ook melk, room en magere melk van zuivelbedrijven uit de ons omringende landen in België ingevoerd. Maar liefst 481 miljoen liter melk, 147 miljoen liter room en 32 miljoen liter magere melk werden ingevoerd. 

Anderzijds hebben de zuivelbedrijven ook 560 miljoen liter melk, 50 miljoen liter room en 3 miljoen liter magere melk naar omringende zuivelbedrijven  uitgevoerd.

Ontvangst en uitvoer van melk een room in Belgische zuivelbedrijven (in 1000 liter) (2019-2024)

Ontvangst van houders van melkkoeien (België + invoer) 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023
Melk 4.165.339 4.302.805 4.253.243 4.381.918 4.525.364 4.488.994 -0,8%
Room 1.576 1.447 320 298 201 9 -95,6%
Magere melk 16.432 16.408 15.115 12.715 12.754 11.762 -7,8%
Aankoop bij een onderneming buiten België 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023
Melk 582.072 585.992 563.616 469.087 509.426 481.412 -5,5%
Room 157.407 138.723 141.934 129.204 145.561 147.235 +1,2%
Magere melk 53.662 59.718 63.733 53.285 31.335 32.112 +2,5%
Uitvoer 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Verschil 2024/2023
Melk 410.819 338.258 480.529 566.218 524.748 560.093 +6,7%
Room 90.494 91.103 82.124 67.067 80.668 49.637 -38,5%
Magere melk 102.667 124.132 95.109 639 1.551 2.569 +65,6%
Bron (verplichte vermelding): Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium