Het totale aantal reizen van de Belgische bevolking steeg met 1,8 miljoen (10%) tussen 2017 en 2018. Dat blijkt uit het reisonderzoek van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Belgen maakten vorig jaar 20,5 miljoen reizen van ten minste één nacht.
Iets minder dan twee derde van de Belgische bevolking reisde minstens één keer het afgelopen jaar (64%).
12,15 miljoen reizen besloegen 4 nachten en meer. In 5% van die gevallen gaat het om een reis om beroepsredenen.
Bij 8,35 miljoen reizen was het verblijf beperkt tot 1 tot en met 3 nachten. 11% van die reizen worden ondernomen om beroepsredenen.
België en Frankrijk zijn de meest favoriete vakantiebestemmingen
In totaal hebben de Belgen dus 19,1 miljoen reizen gemaakt in het kader van hun vakantie.
Voor korte reizen van 1 tot en met 3 nachten is België de belangrijkste bestemming (41%), daarna volgt Frankrijk (22%) en Nederland (14%). Bijna al die reizen (99%) vinden plaats binnen de grenzen van de Europese Unie.
Voor langere reizen van 4 nachten of meer staat Frankrijk op de eerste plaats (26%), België en Spanje eindigen met een ex aequo (14%). 84% van die reizen hebben als bestemming een land van de Europese Unie.
Meeste lange reizen in juli, meeste korte reizen vaakst in augustus
In juli zijn lange vakantiereizen het talrijkst: 3,3 miljoen. Het aantal lange reizen in de maand augustus bedraagt slechts 1,9 miljoen. De tendens is licht omgekeerd voor reizen van korte duur.
Vakantie van 4 nachten of meer: voorkeur voor hotels en reizen met de auto
Bij meer dan één op de drie vakanties van 4 nachten of meer (38%) gaat de voorkeur uit naar hotels. Daarna volgen verhuringen (27%) en gratis logies bij vrienden of familie (20%).
Meer dan de helft van de bevolking (52%) gebruikt de wagen, een motor of een mobilhome als belangrijkste transportmiddel om te reizen. Op de tweede plaats staat het vliegtuig, dat voor 39% van de vakanties gebruikt wordt.
De enquête naar de reizen van de Belgische bevolking bestaat al meer dan twintig jaar, maar in 2017 werd een nieuwe methodologie ontwikkeld om de kwaliteit van de resultaten te verbeteren. Elk kwartaal wordt een representatieve steekproef van de bevolking bevraagd over de gemaakte reizen. Deze enquête heeft betrekking op alle gemaakte reizen, ongeacht de duur, de bestemming of het doel ervan (privé of om beroepsredenen). Ze is geharmoniseerd op Europees niveau.