65-plussers het meest bezorgd over privacy op het internet, maar het minst voorzichtig

Huishoudens
65-plussers het meest bezorgd over privacy op het internet, maar het minst voorzichtig

De 65-plussers zijn het meest bezorgd als het over registratie van hun activiteiten voor reclamedoeleinden gaat: 38% is daar erg bezorgd over, terwijl dit bij de totale groep internetgebruikers slechts 27% is.

De 65-plussers delen daarnaast wel een stuk makkelijker persoonlijke gegevens voor reclamedoeleinden (slechts 35% weigert) in vergelijking met de totale groep van internetgebruikers (45% weigert).

Dat blijkt uit de ICT-enquête huishoudens die Statbel, het Belgisch statistiekbureau, tijdens de eerste helft van 2020 uitvoerde. Daarbij werden een aantal nieuwe vragen gesteld rond privacy en veiligheid.

41% van de internetgebruikers beperkt of weigert toegang te verstrekken tot de eigen geografische locatie en 30% beperkt de toegang tot hun profiel of inhoud op sociale netwerken of op clouddiensten voor het online opslaan van gegevens. Ook hier zijn de 65-plussers een stuk minder voorzichtig met respectievelijk 29% en 18%.

60% van de smartphonegebruikers weigert of beperkt (soms) de toegang tot zijn persoonlijke gegevens bij het openen van een app; bij de 65-plussers is dit slechts 33%. Anderzijds geeft slechts 18% van deze leeftijdsgroep aan geen beveiligingssoftware op hun smartphone te hebben tegenover 24% van de totale groep smartphonegebruikers.