Enquête volwasseneneducatie (AES)

Burgers
Werk & Opleiding
Beschrijving

Opleiding en vorming van volwassenen wordt tegenwoordig als een belangrijke troef beschouwd om economische groei en sociale (persoonlijke) ontwikkeling te bevorderen. In beleidskringen is hierdoor de nood ontstaan om statistische gegevens te verzamelen over de gevolgde opleidingen om zo de ontwikkeling van de bevolking (het opgebouwde menselijk kapitaal) op te volgen en de verworven kennis, vaardigheden en competenties te meten. De omvang van de gevolgde vormingsactiviteiten wordt immers als een belangrijke investering aanzien om door het beleid vooropgestelde doelstellingen te bereiken. Het aantal gevolgde vormingsactiviteiten moet daarom gemeten en gewaardeerd kunnen worden waardoor een bijsturing en efficiënte afstemming van het beleid mogelijk wordt. Het doel van de Enquête Volwasseneneducatie is meer bepaald om de participatie van de Belgische bevolking aan levenslang leren te meten. De bedoeling is de participatiegraad van verschillende opleidingsvormen te achterhalen: welke respondenten volgen welke soorten opleidingen. In deze enquête wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds formeel en niet-formeel leren en anderzijds informeel leren. Met de enquête wordt ook beoogd informatie te verzamelen die in alle deelnemende landen vergelijkbaar is: de participatiegraad aan cursussen en opleidingen, uitgesplitst naar leeftijd, geslacht en soort opleiding, kenmerken van de gevolgde opleidingen, enz.

Meest gestelde vragen over deze enquête

U bent willekeurig geselecteerd om deel te nemen aan de enquête volwasseneneducatie (AES), die wordt georganiseerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau. Deze enquête richt zich op de deelname van personen aan onderwijs en opleiding (formeel, niet-formeel en informeel leren). De referentieperiode voor leeractiviteiten komt altijd overeen met de 12 maanden voorafgaand aan het interview.

Formeel leren zijn opleidingen die erkend worden door het ministerie van onderwijs en leiden meestal tot een diploma of getuigschrift zoals een masterdiploma of een opleidingscertificaat voor volwassenen.

Niet-formeel leren betreft opleidingen die plaatsvinden buiten deze context, maar nog steeds op een gestructureerde manier worden georganiseerd, bv. een cursus over gezondheid die georganiseerd wordt door het ziekenfonds of een webinar over timemanagement die georganiseerd wordt door een zelfstandig ondernemer.

Informeel leren daarentegen wordt niet georganiseerd, in tegenstelling tot de hierboven vermelde opleidingen. Deze vorm van leren is echter intentioneel, d.w.z. met de bedoeling om iets te leren of te verwerven. Men kan informeel leren van een familielid, een collega, door specifieke informatie op te zoeken in boeken, op elektronische apparaten (internet, podcasts), door rondleidingen te volgen, enz.

 

De enquête volwasseneneducatie verloopt in twee fasen.

In de eerste fase vragen wij u de online vragenlijst in te vullen (hier). In de uitnodigingsbrief kan u uw gebruikersnaam en wachtwoord vinden om in te loggen. Indien u vragen hebt of moeilijkheden ondervindt om u aan te melden, kunt u dit melden via het e-mailadres AES@economie.fgov.be of telefonisch op het gratis nummer +32 (0) 800 120 33.

In een tweede fase zal een steekproef van mensen die de online vragenlijst niet hebben beantwoord, willekeurig worden geselecteerd en zal een enquêteur met deze mensen contact opnemen om de enquête mondeling af te nemen. De vragen die de enquêteur stelt, zijn dezelfde als die in de online vragenlijst.

U bent een van de personen die dit jaar willekeurig via een steekproef geselecteerd werden om deel te nemen aan de enquête volwasseneneducatie (AES). Het Rijksregister (vroeger ook wel bevolkingsregister genoemd) is een databank van de overheid waarin alle wettelijk in België verblijvende personen geregistreerd zijn. Statbel heeft het wettelijke recht om deze databank te gebruiken om mensen te contacteren voor haar enquêtes. Voor deze enquête selecteren wij alleen personen tussen 18 en 69 jaar.

Het is belangrijk voor de kwaliteit van de resultaten dat de door het toeval aangeduide huishoudens deelnemen. Anders riskeren we dat huishoudens die bijvoorbeeld weinig tijd hebben of niet veel thuis zijn onvoldoende vertegenwoordigd zijn. Dit kan de resultaten van de enquête vertekenen.

Ja, Statbel mag volgens de statistiekwet uitsluitend globale en algemene informatie inzamelen om statistieken op te stellen. Het is door deze wet uitdrukkelijk verboden om over u een persoonlijk dossier aan te leggen met uw antwoorden en/of uw informatie door te geven aan andere overheidsdiensten. Wij mogen enkel globale, anonieme cijfers verspreiden.

Uw privacy is gegarandeerd. Dat wil zeggen dat:

  • Uw persoonsgegevens op geen enkele manier worden doorgegeven aan derden.
  • Uw naam en adres uit de verkregen informatie worden verwijderd. De gegevens die we nodig hebben om u te contacteren worden steeds apart bewaard van de antwoorden op de vragenlijst.
  • Externe gebruikers van de enquête zoals Eurostat, het Europese statistiekbureau, andere overheidsdiensten en wetenschappers enkel een bestand met geaggregeerde antwoorden zonder namen, adressen en geboortedata ontvangen. Zij kunnen dus op geen enkele manier achterhalen wie er heeft deelgenomen.

Voor meer informatie kunt u terecht op https://statbel.fgov.be/privacy