Conferentie ‘Towards a more statistically literate future’

Table of Contents

  Bruges

  Op 2 en 3 mei zal Statistics Belgium in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie de conferentie “Towards a more statistically literate future” organiseren. Het evenement, dat in samenwerking met Eurostat wordt georganiseerd, zal plaatsvinden in Brugge in het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC).

  Het thema van de conferentie is het verbeteren van de statistische en datageletterdheid bij jongeren door een nauwere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en officiële statistiekbureaus aan te moedigen. Er zal ook gelegenheid zijn om te debatteren en ervaringen uit te wisselen over het verbeteren van statistische geletterdheid onder jongeren.

  Conferentie logo  Programma

  Programma  Brochure

  Brochure  Presentaties

  Keynote Speeches

  Session A: “Establishing Partnerships and Networks Between Statistical Institutes and Educational Institutions”

  Session B: “Integrating Official Statistics into Educational Materials, Activities and Programmes

  Session C: “Creating an Open Dialogue for Statistical Literacy Programmes

  Session D: “The Role of Data Literacy in Times of Misinformation and Disinformation

  Session E: “Identifying Key Competencies for Statistical and Data Literacy in School Curricula

  Session F: “Assessment Methods for Measuring Statistical and Data Literacy

  Session G: “Effective Communication and Dissemination Strategies to Engage and Educate Young People about Statistics

  Session H: “Sharing Innovative Teaching Methodologies and Resources for Enhancing Statistical Literacy


  Foto's  Aftermovie  Praktische informatie

   

  Locatie

  Information notice

  De conferentie zal plaatsvinden in het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) in het centrum van Brugge, een betoverende stad die door de eeuwen heen haar middeleeuwse karakter heeft behouden en door UNESCO als werelderfgoed is erkend. De hoofdingang bevindt zich op Beursplein 1, 8000 Brugge. Het centrum ligt op 10 minuten wandelen van het treinstation en op wandel- en fietsafstand van de Brugse hotels en toeristische bezienswaardigheden.

  BMCC

  Reizen van de luchthaven naar Brugge

  Via Brussels Airport

  • Vanuit Brussels Airport reis je gemakkelijk per trein naar Brugge. Onder de vertrek- en aankomsthal van de luchthaven ligt het treinstation ‘Brussels-Airport’. Elke dag is er om het uur één rechtstreekse trein naar Brugge. Daarenboven bedienen verschillende andere treinen vanuit Brussels Airport op vrij regelmatige basis de hoofdstedelijke stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal of Brussel-Zuid (‘Bruxelles-Midi’ in het Frans). Vanuit deze stations vertrekken dagelijks drie treinen per uur naar Brugge. De eindbestemming van die treinen is Oostende, Knokke of Blankenberge. Voor meer info, een reisplanner of tarieven kijk je op de website van de Belgische Spoorwegen (NMBS).
  • Taxiritten van en naar Brussels Airport kosten ongeveer € 200,00. Raadpleeg de contactgegevens van officiële taxifirma’s.

  Via Brussels South Charleroi Airport

  • De busmaatschappij Flibco legt een rechtstreekse shuttlebus in naar en vanuit het station van Brugge met een frequentie van 12 ritten per dag (heen en terug). Met de shuttlebus reis je comfortabeler, prijsvoordeliger en vaak ook sneller dan de andere vervoersalternatieven (trein, combi trein-bus). De rijtijden zijn maximaal afgestemd op de vertrekkende en inkomende vluchten. De bushalte vind je aan de voorkant van de uitgang van Terminal 1. In Brugge stopt de shuttlebus aan de achterkant van het treinstation. Online boeken is goedkoper. Op de bus of in de luchthaven betaal je een toeslag. Tickets: www.flibco.com & ook verkrijgbaar in Information Office Station.
  • Taxiritten van en naar de Luchthaven Brussels South Charleroi kosten ongeveer € 250,00. Raadpleeg de contactgegevens van officiële taxifirma’s.

  Via Ostend-Bruges Airport

  • Met het openbaar vervoer: met de bus sta je in 15 minuten in het station van Oostende. Van hieruit zijn er tussen 6.00 en 22.00 uur minstens 3 treinen per uur naar Brugge. De eindbestemming van deze treinen is Eupen, Welkenraedt, Brussels-Airport, Antwerpen-Centraal of Kortrijk. De reistijd naar Brugge bedraagt ca. 15 minuten. Meer info, reisplanners of tarieven vind je op de website van de Belgische Spoorwegen (NMBS) en De Lijn.
  • Taxiritten van en naar de Luchthaven Oostende-Brugge kosten ongeveer € 70,00. Raadpleeg de contactgegevens van officiële taxifirma’s.

  Van het treinstation naar het stadscentrum

  Te voet

  Kom je aan in het station van Brugge, dan ben je op 20 minuten wandelen aan de Markt, in het hart van de stad. Tijdens deze tocht kom je al heel wat hoogtepunten, musea, bezienswaardigheden en attracties tegen.

  Met de bus

  Om de 5 minuten rijdt er een bus heen en terug tussen het treinstation en het centrum van Brugge. Zo geraak je ontspannen van en naar het centrum. De bussen die naar het centrum rijden, stoppen op wandelafstand van de belangrijkste winkelstraten, historische gebouwen en musea.

  De haltes aan het Station en ’t Zand gelden als belangrijkste hubs voor het openbaar vervoer in de stad. Langs deze haltes passeren alle bussen.

  De buslijnen 1 en 2 brengen je naar het centrum van Brugge.

  • Buslijn 1: afstappen aan halte ’t Zand.
  • Buslijn 2: afstappen aan halte ’t Zand.

  Handig om te weten

  Lijn 1 maakt de verbinding naar het centrum via een lus in de deelgemeente Sint-Kruis en een lus naar het AZ Sint-Jan. Lijn 2 maakt de constante verbinding naar het centrum in een as van zuid naar noord en omgekeerd.

  Tickets

  Met een biljet van €2,50 (prijsaanpassing doorheen het jaar blijft mogelijk) kun je gedurende 60 minuten onbeperkt van de ene op de andere lijn overstappen. Deze en andere vervoerbewijzen van De Lijn kun je kopen in de Lijnwinkel (Stationsplein) of aan een verkoopautomaat (Stationsplein, bushalte ’t Zand).

  Door wegenwerken of evenementen kan de dienstregeling onverwacht wijzigen. Op de website van De Lijn vind je een reisplanner met de meest actuele info

  Bron: https://www.visitbruges.be/nl/plan-je-bezoek/mobiliteit-en-bereikbaarhe…  Sociaal programma

  Het programma van de eerste dag wordt gevolgd door een rondleiding en een bezoek aan Brouwerij De Halve Maan, een chocoladeworkshop of een boottocht over de Brugse reien. Het sociaal programma zal beginnen om 17.00 uur. Om 19.00 uur wordt een aperitief aangeboden in het stadhuis van Brugge. Daarna, om 20.00 uur, is er een diner bij Lio's (hyperlink: https://www.liosbrugge.be/), in de Zonnekemeers, 8000 Brugge (Site Oud Sint-Jan).  Hotels

  Voor een overnachting in Brugge zijn er verschillende hotels op wandelafstand van het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC), waar de conferentie zal plaatsvinden. Een lijst van mogelijke hotels kan je terugvinden op de website van Visit Bruges. Met vier hotels heeft het Voorzitterschapsteam voorkeurtarieven afgesproken: