Adolphe Quetelet

Adolphe Quételet (1796-1874)

Het ideale gewicht is geen kwestie van mode, maar van rekenen!

De Gentenaar Adolphe Quetelet (°1796) is misschien het meest bekend als bedenker van de Body Mass Index. De BMI wordt nog steeds gebruikt om iemands ideaal gewicht weer te geven in verhouding tot de lichaamslengte. Maar dit was niet het enige wapenfeit van deze veelzijdige Belg.

Na een doctoraatstitel in de wiskunde trok Quetelet in 1820 naar Brussel waar hij directeur werd van de Koninklijke Academie. Enkele jaren later werd onder zijn impuls de Koninklijke Sterrenwacht van België opgericht. 

Naast wiskunde en astronomie had Quetelet ook interesse voor de statistiek. Zijn introductie van vergelijkende grafieken en de kansberekening in de statistiek, vormde de basis van de moderne statistiek. Hij werd al snel een autoriteit op het vlak van volkstellingen en een pionier op het gebied van de sociale statistiek.

Op zijn initiatief werd in 1841 de Centrale Commissie voor de Statistiek opgericht, de voorloper van de Hoge Raad voor de Statistiek.

Ook op internationaal vlak was Quetelet actief. Hij was voorzitter van de Internationale Statistische Congressen en bracht een internationaal meteorologisch netwerk tot stand. 

Naast al deze activiteiten bleef hij doceren en tot aan zijn dood in 1874 publiceerde hij belangrijke wetenschappelijke bijdragen.