Horeca (Toerisme en hotelwezen)

De activiteit van de toeristische sector wordt hier via de aanbodzijde gemeten. Sinds 1953 wordt aan de aanbodzijde het aantal overnachtingen in de logiesverstrekkende bedrijven geteld. Deze overnachtingen worden opgesplitst in functie van de verschillende soorten logiesverstrekkingen en van het gewone verblijfsland van de gasten. Sinds 1992 worden de gegevens aangevuld met informatie over de aankomsten, het doel van verblijf en de gemiddelde verblijfsduur.

Hoe werkt het onderzoek?

Alle bedrijven die logies verstrekken tegen betaling zijn verplicht aan te geven. Hospitalen, internaten en asielen zijn uitdrukkelijk uitgesloten. Elke maand ontvangen de logiesverstrekkers een vragenlijst waarin zij dagelijks het aantal gasten met hun herkomst en dag van vertrek noteren, alsook het doel van verblijf, het aantal nachten en het aantal bezette eenheden.

Harmonisatie op Europees niveau

Deze enquête beantwoordt aan de Europese verplichtingen, en de Europees erkende nomenclaturen en definities worden toegepast. De informatie uit dit onderzoek is geharmoniseerd op internationaal niveau.

Downloadbare bestanden

Eurostat

Metadata

Persberichten

Publicaties