Linked Open Data (LOD)

Met deze nog weinig verspreide technologie in de NIS kunnen we bepaalde van onze gegevens zodanig structureren dat ze Linked Open Data integreren, een soort van wereldwijde databank die voor iedereen toegankelijk is.

Binnen de Linked Open Data is een bestand, een enquête, een persoon, een gemeente... een concept dat men kan identificeren door een URI. We zullen zien hoe bestaande URI gecreëerd of hergebruikt worden en hoe, met behulp van RDF, er zinnen "onderwerp-gezegde-voorwerp" (ook triplet genoemd) kunnen gevormd worden die deze concepten verbinden.

Voor gezegdes bestaat er standaardwoordenschat waarmee zinnen kunnen worden gecreëerd die gemakkelijk kunnen worden geïnterpreteerd door softwareagenten. Bepaalde woordenschat is bijzonder nuttig voor statistici. Onder meer om gegevenscatalogi (StatDcat), nomenclatuurbestanden (SKOS) en bestanden met metagegevens (Disco) of gegevens (rdf data cube vocabulary) op te stellen.

We zullen zien dat er grote LOD-databanken bestaan zoals DBPedia, Wikidata, Geonames. Deze databanken leveren ons een aantal zeer belangrijke URI die we kunnen hergebruiken in onze zinnen.

Ten slotte zullen we vernemen dat er hulpmiddelen bestaan om LOD-databanken te exploiteren of bij te houden (SPARQL, Wikibase, …).

Linked open data presentatie