Zuivelsector blijft verder doorgroeien in 2015

Landbouw & Visserij
Zuivelsector blijft verder doorgroeien in 2015

Ondanks de negatieve berichtgeving vanuit de zuivelmarkt en de dalende melkprijzen blijken de geleverde inspanningen van de zuivelsector van de afgelopen jaren zijn vruchten af te werpen. De toenemende melkleveringen na het afschaffen van het quotum en de tendens tot internationalisatie en verdere specialisatie in bepaalde zuivelproducten resulteert in een aanhoudende productiestijging voor kaas, melkpoeder, room en boter.

De productie aan boter en melkpoeders nam toe met resp. 27% en 22%. De totale kaasproductie kende maar liefst een stijging van 19% vooral te wijten aan nieuwe productiecapaciteiten voor mozzarella. Bij de verse zuivelproducten is de totale stijging met 8.6% vooral te verklaren door de toename van gefermenteerde melk met 24%. De dalers zijn merendeels terug te vinden in de producten met een kleiner productieaandeel zoals yoghurt (-12%), melk met vitamines (-10,2%) en magere melk (-6,5%).

Consumptiemelk, melkdranken en room blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking. In 2015 bedroeg de productie van consumptiemelk, chocomelk en vitamineerde melk ongeveer 900 miljoen liter. Verse zuivelproducten zoals yoghurt, gefermenteerde melkdrankjes, room en desserten zijn goed voor een productievolume van bijna 545 000 ton. Vervolgens bedragen de producties van melkpoeders 230 000 ton, productie van kaas 96 000 ton, boter 81 000 ton en ingedikte melk en wei 71 000 ton.

Deze producten zijn gerealiseerd op basis van ong. 4,5 miljard liter koemelk, 134 miljoen liter room en 84 miljoen liter magere melk, hierin zijn de ingevoerde leveringen inbegrepen.

PB2015_1.png

Voor de productie van 4 800 ton geitenkaas is vertrokken van 27 miljoen liter geitenmelk. Het aandeel van de eigen Belgische geitenmelk is hierin beperkt tot 42%.

PB2015_2.png

Halfvolle melk blijft met zijn aandeel van 33% de belangrijkste melkdrank, gevolgd door gefermenteerde melk met een aandeel van 14%, volle melk met 13%, chocolademelk met 10%. Het aandeel van melk met vitamines evenals de productie aan yoghurt blijft beperkt tot 3% en 2%.

Zuivelproductie in België (2005-2015)

in 1000 liter of ton 2005 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Verschil 2015/2014
Consumptiemelk 725.090 802.762 774.740 858.032 924.934 886.408 899.501 +1,5%
volle melk 151.671 158.881 149.389 181.098 190.480 186.782 184.872 -1,0%
halfvolle melk 385.839 465.185 449.142 450.953 480.918 459.282 469.647 +2,3%
magere melk 51.112 53.158 47.903 52.565 53.039 50.041 46.809 -6,5%
karnemelk 27.649 19.450 20.107 20.869 19.659 19.133 18.792 -1,8%
Melkdranken
chocolademelk 90.742 75.881 75.622 117.400 140.421 127.532 140.190 +9,9%
melk met vitamines 18.077 30.207 32.578 35.147 40.416 43.638 39.191 -10,2%
 
Verse zuivelproducten 508.196 530.598 531.430 507.438 494.570 500.879 544.125 +8,6%
yoghurt 42.894 50.695 56.537 50.634 47.303 40.192 35.307 -12,2%
gefermenteerde melk 255.117 239.493 218.102 203.289 173.990 163.405 202.866 +24,2%
consumptieroom 123.205 151.741 165.316 170.550 192.171 213.325 214.804 +0,7%
desserten 86.979 88.669 91.475 82.965 81.105 83.957 91.147 +8,6%
 
Boter 79.057 75.043 78.080 79.477 53.496 64.026 81.268 +26,9%
melkerijboter 38.041 31.651 35.840 34.340 33.594 41.572 45.856 +10,3%
herwerkte 41.017 43.392 42.240 45.137 19.902 22.454 35.412 +57,7%
 
Melkpoeder 158.933 147.246 153.991 150.269 156.218 189.823 231.699 +22,1%
niet-magere 80.391 69.212 52.407 48.243 49.214 50.379 78.404 +55,6%
magere 78.543 78.034 101.585 102.026 107.005 139.444 153.295 +9,9%
andere 12.682 15.606 14.749 13.602 26.085 10.935 10.935 0,0%
 
Kaas 61.071 72.085 77.629 75.467 76.579 80.963 95.988 +18,6%
verse 10.225 11.264 11.072 10.531 10.090 10.146 12.819 +26,3%
natuurkaas 50.847 60.821 66.557 64.936 66.490 70.817 83.169 +17,4%
 
Ingedikte melk en wei 88.839 46.240 79.634 101.795 68.003 81.290 71.406 -12,2%
 
Consumptieijs 108.651 85.004 74.186 73.715 66.314 70.535 71.148 +6,4%
 
Geitenkaas 1.608 3.418 3.238 3.243 3.404 4.160 4.772 +22,2%