Vrouwen worden twee keer vaker weduwe dan mannen weduwnaar

Bevolking
Vrouwen worden twee keer vaker weduwe dan mannen weduwnaar

23 juni: internationale dag van de weduwen

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert voor het eerst een statistiek over weduwen en weduwnaars. In 2017 verloren 40.221 personen hun echtgenoot, en werden zo weduwe of weduwnaar. Het gaat om een uitgesproken vrouwelijk fenomeen: 68,8% was vrouw, tegenover 31,2% man.

Andere kenmerken van weduwen en weduwnaars in het jaar 2017:

  • Meer dan de helft is dan 75 jaar (54,5%). Dat geldt vooral voor Vlaanderen (57,7%). Ook in Wallonië (49,2%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (51,8%) is één op twee ouder dan 75 jaar.
  • Mannen worden gemiddeld weduwnaar op 76,2 jaar.
  • Vrouwen worden gemiddeld weduwe op 73,7 jaar.
  • De huwelijken die ontbonden worden als één van de partners sterft, hebben een gemiddelde duur van 48,2 jaar.

Jonge weduwen en weduwnaars: vroegtijdige verweduwing

Bepaalde personen worden weduwnaar of weduwe voor de leeftijd van 55 jaar. Die situatie komt iets vaker voor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (10,4%) dan in de andere twee gewesten (7,7% van de gevallen in Wallonië en 6,4% in Vlaanderen). 59,6% van de jonge weduwen of weduwnaars heeft ten minste één kind onder de 25 jaar dat bij hen woont en dat dus mogelijk ten laste is.

Welk type huishouden na het overlijden van de echtgeno(o)t(e)?

Na het overlijden van hun echtgenoot of echtgenote, woont 77,1% van de weduwen of weduwnaars alleen. 18% woont samen met minstens één andere persoon. Vaak gaat het dan om een kind (15,6% van de weduwen of weduwnaars). Nog eens 4,9% leeft in een gemeenschap, bijvoorbeeld in een rusthuis.

Familiebanden

Meer dan de helft van de weduwen en weduwnaars (54,5%) is ouder dan 75 jaar. Meer dan de helft van hen kan rekenen op de aanwezigheid van een kind, ofwel bij hen thuis, ofwel in een straal van 5 kilometer. Die situatie komt vaker voor in het Vlaams Gewest (58% van de gevallen) dan in Wallonië (50,8%) of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (47,3%).

Het brutopercentage van de verweduwingen bedraagt 3,5‰[1].


[1] Het brutopercentage van de verweduwingen is de verhouding, uitgedrukt in ‰, tussen het aantal verweduwingen en de gemiddelde bevolking in het beschouwde jaar.