Stijgende verkoop in de detailhandel in mei

Conjunctuurindicatoren
Stijgende verkoop in de detailhandel in mei

In mei 2021 is het volume van de verkopen in de detailhandel met uitzondering van de brandstoffen met 2,8% gestegen in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar. Voor dezelfde periode werden de grootste stijgingen opgetekend in ‘markt- en straathandel’, ‘textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels’, ‘brandstoffen in gespecialiseerde winkels’ en ‘overige detailhandel in gespecialiseerde winkels’ met stijgingen van 46,8%, 29,4%, 28,6% en 23,3%.
De grootste daling werd waargenomen in de ‘detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen’, met een daling van 8,7%.

Vergelijking met mei 2019

Aangezien de niet-essentiële winkels vanaf 11 mei 2020 weer mochten opengaan (met uitzondering van contactberoepen en markten), kunnen we de huidige resultaten ook vergelijken met die van mei 2019. De grootste stijgingen werden waargenomen in de sectoren ‘detailhandel via postorderbedrijven of via internet’, ‘verkoop, niet in winkels en exclusief markt-en straathandel’ en ‘detailhandel in andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels’ met respectievelijke stijgingen van 40,8%, 30,4% en 21,6%.
De grootste dalingen werden waargenomen in ‘textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels’ en ‘brandstoffen in gespecialiseerde winkels’ met dalingen van 6,7% en 2,9%.

In mei 2021 is het volume van de verkopen in de detailhandel met uitzondering van de brandstoffen met 7,7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

De indexen worden uitgedrukt met referentiejaar 2015= 100.

Opmerking

Sinds januari 2021 en naar aanleiding van de nieuwe Europese FRIBS-verordening (Verordening (EU) 2019/2152), zijn de uitsplitsingen in de sector van de detailhandel gewijzigd. Zo bestaan sommige uitsplitsingen niet meer en zijn er nieuwe opgesteld. Onze methodologie is ook veranderd. De belangrijkste bron van gegevens is dus de btw-aangifte van ondernemingen aan de FOD Financiën en niet langer een enquête. Slechts +/- 340 grote bedrijven zullen de enquête blijven invullen. De indexen worden sinds 2010 volgens de nieuwe methodologie herberekend.