Minder transities naar werk in 2020

Werk & Opleiding
Minder transities naar werk in 2020

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert vandaag de transities op de arbeidsmarkt voor 2019-2020.

Het longitudinale karakter van de Enquête naar de Arbeidskrachten laat toe om de dynamiek op de arbeidsmarkt te meten. Bijvoorbeeld, is iemand die op een bepaald moment aan het werk is, een jaar later nog steeds aan het werk of is die persoon ondertussen werkloos geworden?

De transities tussen 2019 en 2020 geven de eerste impact van de coronacrisis weer.

We stellen vast dat:

  • Minder werklozen werk vonden in 2020;
  • Iets meer werkenden inactief werden;
  • Meer mensen inactief bleven.

Werklozen

De grootste schommelingen zien we altijd bij werklozen omdat deze het meest mobiel zijn op de arbeidsmarkt. Van diegenen die in 2019 werkloos waren, is in 2020 38,9% werkloos gebleven, 34,2 is inactief geworden en 26,9% heeft een job gevonden.

Als we de cijfers van 2019-2020 met 2018-2019 vergelijken, hebben gemiddeld minder werklozen een job gevonden tegenover het vorige jaar. Vooral mannen, middengeschoolden, mensen die de Belgische nationaliteit niet hebben en inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vonden minder vaak een job.

Werklozen

Werkenden

Van diegenen die werkten in 2019, bleef 92,3% aan de slag, 1,8% werd werkloos en 5,9% werd inactief.

Als we de cijfers van 2019-2020 met 2018-2019 vergelijken, dan zien we vooral een verschuiving naar de inactiviteit. Vooral vrouwen, middengeschoolden, mensen met de Belgische nationaliteit en inwoners van het Vlaams Gewest werden vaker inactief.

Werkenden

Inactieven

Ook bij de inactieven zien we traditioneel veel verschuivingen. Van diegenen die inactief waren in 2019 bleef 89,5% inactief, 2,6% werd werkloos en 7,9% ging aan het werk.

Als we de cijfers van 2019-2020 met 2018-2019 vergelijken, zien we hier weinig verschuivingen: er zijn iets meer mensen inactief gebleven, maar dit verschil is niet echt groot. Het zijn vooral inwoners van het Vlaams Gewest, jongeren en middengeschoolden die inactief bleven. Jongeren blijven vaker inactief omdat ze geen studentenjob vinden en/of nog verder studeren.

Inactieven

Methodologische informatie

De hier voorgestelde cijfers zijn het resultaat van de Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK), een enquête die geharmoniseerd is op Europees niveau. De definities over werkgelegenheid en werkloosheid die worden gehanteerd zijn die van het Internationaal Arbeidsbureau (IAB), waardoor vergelijkbaarheid van de resultaten op internationaal vlak wordt gewaarborgd. We maken het onderscheid tussen drie IAB-arbeidsmarktstatuten: werkend, werkloos en inactief. De gehanteerde definities bevinden zich hier:

https://statbel.fgov.be/nl/themas/werk-opleiding/arbeidsmarkt/werkgeleg…

Merk op dat tijdelijk werklozen tijdelijk afwezig zijn van hun werk en tot de werkenden worden gerekend.

De Enquête naar de Arbeidskrachten is een continue enquête, wat wil zeggen dat de steekproef gelijk verdeeld is over de 52 weken van het jaar. De geselecteerde respondenten beantwoorden een vragenlijst die hoofdzakelijk betrekking heeft op hun activiteit in de loop van een gegeven referentieweek. De respondenten nemen vier keer deel: in 2 opeenvolgende kwartalen wel, in 2 kwartalen niet en dan weer in 2 kwartalen wel. Daardoor kunnen we observeren wat het arbeidsmarktstatuut van een bepaalde respondent in een kwartaal is, en een kwartaal en/of een jaar later: bv. is iemand die werkloos is ook nog werkloos in het daaropvolgende kwartaal en/of jaar?

Indien men dus spreekt van een bepaalde status in een bepaald kwartaal, is het per definitie de status in de referentieweek. Indien men aangeeft te werken in de referentieweek van kwartaal T en in de referentieweek van kwartaal T+1, dan wordt men tweemaal als werkend geteld. Er zijn natuurlijk een aantal gevallen die intussen bv. werkloos waren, maar dit ligt buiten het bestek van onze data.

De kwartaaltransities zijn de sommen van gewogen observaties van respondenten die in opeenvolgende kwartalen deelnemen (bv. 2019T4-2020T1, 2020T1-2020T2).

De kwartaalspecifieke jaartransities zijn de sommen van gewogen observaties van respondenten die in hetzelfde kwartaal van twee opeenvolgende jaren deelnemen (bv. 2019T1-2020T1).

De jaartransities zijn de gemiddelden van vier kwartaalspecifieke jaartransities voor twee opeenvolgende jaren (bv. 2019-2020).

Respondenten die in één van beide golven (= bevragingen) niet deelnamen, kunnen niet gebruikt worden in deze analyse. Respondenten in de longitudinale steekproef zijn in beide kwartalen minstens 15 en hoogstens 74 jaar oud.

De longitudinale steekproef wordt gekalibreerd naar de geschatte verdelingen van IAB-arbeidsmarktstatuut naar leeftijd, geslacht, regio, opleidingsniveau en nationaliteit in het begin- en eindkwartaal.

De gepubliceerde cijfers zijn gebaseerd op de Enquête naar de Arbeidskrachten. Het zijn geen exacte cijfers maar benaderingen die gebaseerd zijn op de extrapolatie van een toevalssteekproef uit de Belgische bevolking. Bij de interpretatie van de cijfers dient hiermee rekening gehouden te worden. Wanneer het ongewogen aantal personen kleiner is dan 30, moeten de gegevens met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd.