Een moeilijk jaar voor de Belgische landbouw

Landbouw & Visserij
Een moeilijk jaar voor de Belgische landbouw

Een moeilijk jaar voor de Belgische landbouw

De Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium heeft de voorlopige ramingen van de Belgische landbouweconomische rekeningen berekend, in samenwerking met de gewestelijke overheden en experten.

Uit die ramingen blijkt dat het jaar 2014 een uitgesproken daling van de bruto toegevoegde waarde van de landbouwsector toont ten opzichte van vorig jaar (-13,1%). Het gaat om de laagste toegevoegde waarde sinds 2009. De waarde van de landbouwproductie komt lager te liggen (-6,1%), terwijl het intermediair verbruik ook afneemt, zij het in mindere mate (-3,4%).

De daling in de waarde van de productie is hoofdzakelijk te wijten aan de plantaardige productie. De dierlijke productie blijft vrij stabiel (fig. 1). Voor de plantaardige productie gaat het totale productievolume omhoog (+9%), terwijl er belangrijke prijsdalingen worden opgetekend. De globale index van de prijzen van de plantaardige productie zakt met meer dan 20%.

De sterke neerwaartse trend van de index valt te verklaren door de uitgesproken prijsdaling voor granen (-23%), suikerbieten (-10%), verse groenten (-8%), fruit (-21%) en vooral voor aardappelen (-47%). Het grotere productievolume voor deze gewassen is niet voldoende om deze dalingen goed te maken. De globale waarde van de plantaardige productie neemt dus met bijna 13% af. België laat voor aardappelen zoals verwacht een stevige productietoename zien (+28,3%) en een prijsdaling (-47,5%). De stijging van de oppervlakten en de zeer hoge rendementen dragen bij tot dit hoge productieniveau. Deze evolutie weerspiegelt in sterke mate een algemene trend in Europa. In de 28 lidstaten samen neemt de productie met 5,5% toe en zakken de prijzen met bijna 24%.

Wat de dierlijke productie betreft, is de evolutie gelijklopend maar zijn de schommelingen veel minder uitgesproken. Het productievolume stijgt met 1,7%, terwijl de prijzen met 2,3% dalen. Wel valt er de nieuwe sterke toename in de melkproductie te noteren (+4% voor het volume-indexcijfer). In waarde bedraagt de toename 3,4%. Daardoor is melk het op een na grootste speculatieproduct in België geworden, na varkensvlees en voor rundvlees. Voor varkens neemt de productie lichtjes af (-2,6%), terwijl de prijzen sterker dalen (-5%), wat leidt tot een lagere waarde van de productie (-7,5%).